Producent Eternit had moeten waarschuwen tegen asbest

Eternit, producent van dak- en gevelbedekkingen in Goor, had vanaf eind jaren zestig moeten waarschuwen voor de gevaren van het gebruik van asbestpuin. Tot die conclusie komt het gerechtshof in Arnhem. Omdat het bedrijf dat heeft nagelaten, dient het een schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van Riekie Paskamp uit Azelo.

ARNHEM - Zeven jaar geleden overleed Paskamp aan de gevolgen van mesothelioom (asbestkanker) die ze opliep door opstuivende asbestvezels uit de wegverharding bij de boerderij van haar ouders. De uitspraak kan volgens de advocaat van de nabestaanden gevolgen hebben voor asbestslachtoffers in het hele land.


Tot begin jaren zeventig mochten omwonenden bij Eternit gratis asbestpuin ophalen dat overbleef bij de fabricage van bijvoorbeeld golfplaten of pijpen. Het bedrijf spaarde zo stort- en vervoerkosten uit, en vooral veel boeren waren blij met het gratis materiaal. Dat gebruikten ze voor erf- en wegverharding. Eind jaren negentig is een begin gemaakt met de sanering van ruim tweeduizend van dergelijke stortlocaties.


De uitspraak van het Hof vernietigt een eerdere uitspraak van de rechtbank in Almelo. Die verklaarde de nabestaanden van Riekie Paskamp niet ontvankelijk, omdat de levering van het bedrijfsafval met asbest is verjaard. Het Hof is het daar op zich mee eens, maar oordeelt dat het bedrijf wel nalatig is geweest bij de informatieverstrekking. Vanaf eind jaren zestig, toen duidelijk werd dat asbest schadelijk is voor de gezondheid, is verzuimd de gebruikers van de afvalproducten te waarschuwen. Die kwestie is niet verjaard. Eternit moet daarom de nabestaanden ruim 50 duizend euro vergoeding voor immateriële schade betalen, plus de kosten van de begrafenis.


Voor de meeste lokale slachtoffers maakt de uitspraak van het Hof niet veel uit. Eternit betaalt aan mesothelioom-patiënten in de gemeente Hof van Twente, waar het merendeel van het puin terecht is gekomen, een schadevergoeding, mits ze nog in leven zijn. Volgens letselschade-advocaat Bob Ruers, adviseur van het Comité Asbestslachtoffers, uit Utrecht, gespecialiseerd in asbestzaken, heeft de uitspraak wel consequenties voor andere getroffenen.


'Wat geldt voor asbestafval, geldt ook voor de producten die Etermit maakte. Een bouwvakker die in de jaren zeventig in een asbest golfplaat heeft staan zagen en vervolgens ziek is geworden, hoeft zich niet meer te bekommeren om de verjaringstermijn', aldus Ruers. 'Normaal wordt de werkgever aansprakelijk gesteld. Het is nu ook mogelijk bij de producent aan te kloppen.'


Eternit in Goor is wegens vakantie gesloten en ook het moederbedrijf in België kan nog geen reactie geven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden