Prodi wacht zware klus

Grote Coalitie in Duitsland betekent: een monsterverbond tussen de twee grote politieke stromingen die doorgaans elkaars tegenstander zijn. Grote Coalitie in Italië betekent: een acht-partijenkabinet van 26 ministers, onder wie vijf partijleiders, die een regeringsprogramma van niet minder dan 281 pagina’s moeten gaan uitvoeren....

Vijf weken na de verkiezingen heeft premier Romano Prodi zijn regering voorgesteld. De formatie was een krachttoer, want alle partijen en partijtjes in zijn Unione eisten hun deel. Dat verklaart waarom het kabinet zo omvangrijk is uitgevallen, het verklaart ook waarom er zo weinig vrouwen in zitten en de gemiddelde leeftijd van de ministers zo hoog is. Bij het apaiseren en uitruilen van gevestigde belangen zijn vernieuwing en verjonging doorgaans de eerste slachtoffers.

Ondanks de stoelendans tijdens de formatie verzekert Prodi dat zijn kabinet een ‘team’ is en ‘geen verzameling prima donna’s’. Laten we hopen dat hij gelijk heeft. Italië staat er economisch slecht voor. Het land kampt met een enorme staatsschuld. Het begrotingstekort dreigt op te lopen tot ver boven de Europese norm van 3 procent. De economische groei is de laagste in West-Europa. Het bedrijfsleven is slecht opgewassen tegen de internationale concurrentie, flexibilisering van de arbeidsmarkt is dringend geboden.

Al deze problemen vereisen een krachtige aanpak, waarbij heilige huisjes niet kunnen worden ontzien. Zal de regering-Prodi, die steunt op een flinterdunne meerderheid, daartoe in staat zijn? Wat in elk geval enig vertrouwen geeft, is dat de meeste sleutelposten kwalitatief goed zijn bezet. Dat geldt in het bijzonder voor het ministerie van Financiën en Economische Zaken, waar Tommaso Padoa-Schioppa, voormalig directielid van de Europese Centrale Bank, de scepter gaat zwaaien. Zijn benoeming is een welkome overwinning van de deskundigheid op partijpolitieke belangen.

Helaas doen deze belangen zich op andere fronten wel duchtig gelden. Het bleek al bij het trouwtrekken om het presidentschap en het voorzitterschap van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Het bleek opnieuw toen een paar kleinere partijen de centrum-linkse regeringscoalitie op voorhand dreigden op te blazen als ze niet een portefeuille van formaat zouden krijgen. Vooral klein links heeft dit wapen met succes gehanteerd. Maar ook heeft de voorman van een christen-democratische splinterpartij zo de post Justitie in de wacht gesleept, en dat terwijl hij in het verleden bedenkelijke kritiek heeft uitgeoefend op de anticorruptiecampagne van het Openbaar Ministerie.

Prodi heeft inmiddels zijn eerste daad als premier gesteld: de Italiaanse troepen worden versneld teruggetrokken uit Irak. De stap komt niet als een verrassing, noch het applaus ervoor. Van groter belang is dat de nieuwe regering een gedurfd hervormingsbeleid uitstippelt en zich daarbij niet van de wijs laat brengen door het feit dat sommige coalitiegenoten dit veeleer met tandengeknars en boegeroep zullen begroeten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden