Prodi moet uitspraak over Hamas uitleggen

De Italiaanse minister-president Romano Prodi zal niet hebben beseft welk mijnenveld hij betrad toen hij afgelopen weekeinde, tijdens een zomerse gedachtenwisseling over de Italiaanse politiek, zijn licht liet schijnen over de problematiek van het Midden-Oosten....

Prodi vertelde tijdens die voor en door universitair studenten georganiseerde bijeenkomst namelijk dat voor vrede in het Midden-Oosten een dialoog met het Palestijnse Hamas onontbeerlijk is. En die positiebepaling heeft geleid tot wat in kringen van de Romeinse diplomatie een ‘kleine crisis’ wordt genoemd in de Italiaans-Israëlische betrekkingen.

Want praten met Hamas is anathema, zolang die beweging primair aandringt op het opheffen van de staat Israël. Zowel Israël als de Verenigde Staten hebben herhaaldelijk beklemtoond dat Hamas vanwege dat beleidsprincipe nimmer gesprekspartner kan zijn bij welke vredesbespreking dan ook. De Europese Unie en haar lidstaten huldigen dat standpunt eveneens, al tasten zij naar mogelijkheden het gesprek met die tak van de Palestijnse politiek nochtans op gang te brengen.

Het voorschot dat Prodi daar op heeft genomen, kwam hem op een telefoongesprek met zijn Israëlische collega Ehud Olmert te staan. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, sprak van ‘een enorme blunder’.

Olmert en Prodi hebben het, naar verluidt, uitgepraat. Prodi zou Olmert hebben laten weten geenszins een polemiek met hem te hebben willen zoeken, maar uitsluitend hardop te hebben gefilosofeerd over de mogelijkheid uit de impasse te geraken. ‘Mij stond niet voor ogen een opening te bieden aan de fundamentalisten’, aldus Prodi.

Maar wat dan wel, vragen ook Italiaanse politici zich af. Verscheidene leden van Prodi’s kabinet hebben al laten weten dat hun chef een fout gemaakt heeft, omdat men nu eenmaal ‘niet met terroristen praat’. In een lange brief aan de krant Corriere della Sera, afgedrukt in haar editie van woensdag, legt Prodi uit dat het hem voor alles om de vrede in het Midden-Oosten gaat, en niet om diplomatieke meningsverschillen. Hij wijst op de bijdrage die Italië daaraan levert door een aanzienlijke troepenmacht beschikbaar te hebben gesteld voor de vredeshandhaving in het zuiden van Libanon. En hij beroept zich erop dat Italië bij een eerdere gelegenheid met succes openingen heeft gezocht om het gesprek met Syrië te hervatten. ‘De vrede maakt men met zijn tegenstanders’, aldus de Italiaanse minister-president.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden