Prodi krijgt vertrouwen van senaat

De regering van Romano Prodi kan verder regeren nadat zij woensdag het vertrouwen van de senaat had gekregen. Vrijdag volgt nog een vertrouwensstemming in de tweede kamer....

In de senaat stemden 162 van de 322 senatoren voor de centrum-linkse coalitie. De oppositie van centrum-rechtse partijen vormde een gesloten blok en stemde met alle 157 senatoren tegen.

Doordat het aantal voor- en tegenstanders van continuering van de regering-Prodi elkaar zo weinig zouden ontlopen, bleef de sfeer in de senaat de hele dag gespannen. Een zieke senator werd zelfs uit het ziekenhuis opgetrommeld om aan de stemming te kunnen deelnemen. Vorige week waren het twee senatoren uit de fracties van de regeringspartijen die met hun afwijkende stemgedrag de regering ten val brachten.

Na consultaties, besloot president Giorgio Napolitano geen nieuwe verkiezingen uit te schrijven maar Prodi op te dragen de parlementariërs te vragen of ze echt meenden dat het kabinet op moest stappen. Prodi moest beide kamers van het parlement expliciet om vertrouwen vragen.

Daartoe kwam de minister-president woensdag de senaat uitleggen hoe hij weer orde in de gelederen van zijn coalitiepartners had weten te krijgen en wat de regering denkt te doen aan de onvrede. Zo beloofde hij de senatoren van de Herstichte Communistische Partij dat er niet alleen een Italiaanse militaire missie blijft deelnemen aan de vredesoperatie in Afghanistan – de Herstichte Communisten zijn daar tegen - maar dat Rome zich ook sterk gaat maken voor een internationale vredesconferentie voor Afghanistan.

Gematigde elementen in zijn coalitie, die morele bezwaren hebben tegen het wetsvoorstel inzake samenlevingscontract en homohuwelijk, beloofde hij dat de kamers het laatste woord hierover krijgen. Ook inzake de omstreden pensioenhervormingen beloofde hij de senatoren zeggenschap.

Tijdens het debat over de verklaring van Prodi, gisteren, liet een van de dissidente senatoren van vorige week, Franco Turigliatto, weten dat hij de regering nu wel zijn vertrouwen zou schenken. Hij bleef wel tegen deelname aan de missie in Afghanistan en de aangekondigde hervorming van het pensioenstelsel. Daarmee gaf hij alvast een belofte voor nieuwe moeilijkheden. Giulio Andreotti, politiek veteraan van de senaat, besloot de zaal voor de stemming te verlaten, omdat hij de regering zijn vertrouwen wilde geven noch onthouden. In de senaat telt een blanco stem als een tegenstem.

Andreotti (88) , partijloos en senator voor het leven, is tegen het omstreden regeringsvoorstel inzake alternatieven voor het conventionele huwelijk.

De Italiaanse premier Prodi (midden) juicht woensdagavond na de stemming in de senaat in Rome. Hij won een vertrouwensstemming met 162 stemmen voor en 157 tegen. Hij kan nu verder regeren. (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden