Prodi gaat werken aan Italiës bestuurlijke decentralisering

Premier Romano Prodi gaat werken aan de bestuurlijke decentralisering van Italië en de invoering van fiscaal federalisme. De nationale eenheid, zei hij woensdag in de senaat, staat echter buiten discussie....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Umberto Bossi, leider van de Liga Noord die gedreigd heeft met afscheiding van Noord-Italië, ziet in Prodi's woorden een 'lichtstraaltje', omdat hij de noodzaak tot hervorming van de staat ter sprake heeft gebracht en het verschil heeft erkend tussen de produktiesystemen van Noord en Zuid.

Maar het oordeel van Bossi's rechterhand Francesco Speroni is 'beslist negatief'. Het echte federalisme, zei Speroni, houdt overdracht in van wetgevende bevoegdheden, en daarover heeft Prodi met geen woord gerept.

Prodi legde de senaat het regeringsprogramma voor van de centrum-linkse alliantie Olijf. Dank zij de stemmen van Communistische Herstichting zal hij morgen het vertrouwen krijgen. Hij erkende de beslissende rol van de orthodoxe communisten voor de zege van de Olijf. 'We hebben geen complimenten nodig, maar daden', reageerde partijleider Cossutta. Hij is 'ontevreden, zelfs verbitterd' over Prodi's sobere toespraak, die ruim een uur duurde.

Voor Prodi is een 'nieuwe fase in de geschiedenis van de republiek' begonnen, die van Italië een 'legaal en normaal land' moet maken. Daartoe wil hij de rechterlijke macht meer middelen geven, de strijd tegen de mafia aanpakken en hervormingen uitvoeren die het onderwijs goed laten functioneren, werkgelegenheid en cultuur bevorderen, het milieu verdedigen en overheidsfinanciën saneren.

Dat laatste moet niet gebeuren door nieuwe belastingen of door het kortwieken van de sociale voorzieningen, maar door de bestrijding van verspillingen, privileges en belastingontduiking. De inflatie moet omlaag, waardoor de lire kan terugkeren in het Europese muntstelsel. Door deze sanering, die direct moet beginnen met een aanvullende bezuiniging op de lopende begroting, hoopt Italië nog op tijd te zijn voor de Europese monetaire eenwording. Europa heeft voor de nieuwe regering maximale prioriteit.

Prodi zei dat zijn regering er wil zijn voor iedereen, 'want zonder ieders inspanning riskeert het land neergang en versnippering.' Voor het eerst, zei hij, heeft een bipolair systeem gefunctioneerd, waardoor een eind is gekomen aan een overgangsperiode van ruim vier jaar en de stabiliteit kan terugkeren.

De rechtse oppositie, die volop in crisis is, gelooft niet in Prodi's programma. Volgens de rechtse neo-christen-democraten zal deze regering geen vijf jaar duren, maar vijf maanden. De fractievoorzitter van Forza Italia in de senaat, La Loggia, zag in Prodi's toespraak 'niets geruststellends of enthousiasmerends'.

De leider van Forza Italia, Berlusconi, zei niets. Hij heeft een dag in het ziekenhuis gelegen door een insectenbeet. Hij heeft het veel te druk met zijn kolossale problemen met justitie. Die zijn nog groter geworden omdat zijn advocaat en rechterhand Cesare Previti in het centrum is gekomen van nieuwe mega-schandalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden