Proces verdaagd na wegblijven Saddam

Saddam Hussein weigert nog langer voor de rechtbank te verschijnen. De voormalige Iraakse president verscheen gisteren niet bij de zitting, die vier uur later begon dan was gepland....

Na de vijfde zittingsdag die slechts 2,5 uur duurde, besloot rechter Rizgar Mohammed Amin van het Iraakse Hooggerechtshof het proces te verdagen tot 21 december, na de parlementsverkiezingen van volgende week. Hij zei de twee weken te zullen gebruiken om een motie van het advocatenteam van Saddam te overdenken, waarin een herziening wordt gelast van de presentatie van het bewijsmateriaal.

Gisterochtend was er koortsachtig overleg tussen de advocaten, de rechter en de 68-jarige hoofdverdachte over het vervolg van het proces. Dinsdag dreigde Saddam, beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, al niet meer voor het ‘onrechtmatige’ hof te verschijnen, dat hem naar eigen zeggen onmenselijk behandelt.

Saddam zou volgens de geldende wetgeving kunnen worden gedwongen toch te komen, maar het proces kan ook zonder zijn aanwezigheid doorgang vinden. Veel shi’itische en Koerdische Irakezen zouden echter liever hun voormalige onderdrukker wel in de beklaagdenbank zien.

Woensdag deden twee volgende getuigen hun verhaal over de gebeurtenissen in Dujail, waar op bevel van Saddam in 1982 meer dan 140 shi’ieten zouden zijn vermoord. De een beschreef hoe bewakers een gevangene voor zijn ogen zouden hebben doodgemarteld. De ander vertelde mishandeld te zijn in het hoofdkwartier van de Ba’ath-partij. ‘Zij zeiden tien minuten met ons te willen praten. We zaten vierenhalf jaar vast.’ Hij werd met een groep lotgenoten bijna doodgeslagen, en werd dagenlang opgesloten met nauwelijks voedsel en water.

Volgens de getuige was bij de eerste foltering een van de aangeklaagden, Saddams halfbroer Barazan Ibrahim, aanwezig. Na ondervraging door de rechter bleek echter dat het slachtoffer geblinddoekt was geweest, en dat andere aanwezigen hem attent hadden gemaakt op de aanwezigheid van Ibrahim.

Het was niet de eerste keer in het proces dat een getuigenis bleek te rammelen. Een aantal rechtsgeleerden twijfelt aan de kracht van het bewijsmateriaal. Het proces dat 19 oktober is begonnen, kampt met oponthoud en haperende apparatuur. Twee advocaten van Saddam werden al vermoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden