Proces tegen verdachte bomaanslag Boston van start

Het proces tegen de 21-jarige Djokhar Tsarnaev, de man die ervan verdacht wordt een aanslag te hebben gepleegd op de marathon in Boston, gaat morgen van start. De verdachte riskeert de doodstraf.

Djokhar Tsarnaev. Beeld ap
Djokhar Tsarnaev.Beeld ap

De aanslag op de marathon van Boston (Massachusetts) kostte op 15 april 2013 aan drie mensen het leven en maakte ook 264 gewonden. Het wordt beschouwd als de ernstigste terroristische aanslag in de VS sinds de aanval op de Twin Towers en het Pentagon op 11 september 2001.

Djokhar Tsarnaev, die van Tsjetsjeense origine is, wordt ervan beschuldigd samen met zijn oudere broer Tamerlan achter de aanslag te zitten. De Tsarnajevs zouden twee zelfgefabriceerde bommen hebben verstopt in rugzakken, die vlakbij de aankomstlijn tussen de menigte werden geplaatst. De explosieven ontploften een kleine twee uur nadat de winnaar aan de aankomstlijn was gepasseerd.

Enkele dagen later werd Djokhar Tsarnaev opgepakt. Zijn broer Tamerlan kwam bij een schotenwisseling met de politie om het leven. Bij hun vluchtpoging zou het duo ook een politieman hebben gedood, iets waarvoor Tsarnajev eveneens terechtstaat tijdens zijn proces.

Kort na de bomaanslag. Beeld afp
Kort na de bomaanslag.Beeld afp

Objectieve jury?

Het proces begint maandag met de samenstelling van de jury. Het zou wel eens weken kunnen duren voordat de aanklagers en de verdediging het eens zijn over de namen van de twaalf juryleden en hun zes vervangers. Vermoed wordt dat de rechtszaak minstens drie maanden zal duren.

Djokhar, die momenteel zo goed als geïsoleerd in het gevangenisziekenhuis van Fort Devens verblijft, op zowat zeventig kilometer van Boston, zal vertegenwoordigd worden door een team van vijf advocaten. Die advocaten hadden nog geprobeerd om het proces in een andere stad te laten plaatsvinden, omdat het volgens hen onmogelijk is om een objectieve jury te vinden in Boston. Maar de rechter ging niet in op die eis.

Tsarnaev, die onschuldig pleit, moet zich tijdens het proces verantwoorden voor in totaal dertig aanklachten. Hoewel de doodstraf in de Amerikaanse staat Massachusetts afgeschaft is, riskeert Tsarnaev deze sanctie toch te krijgen, omdat hij volgens de federale wetgeving vervolgd wordt.

null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden