Proces tegen prins Sirivudh in Cambodja oogst kritiek

Prins Norodom Sirivudh, een halfbroer van de Cambodjaanse koning, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar wegens 'criminele samenzwering' en 'illegaal vuurwapenbezit'....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

De rechtbank hoorde slechts drie getuigen. Volgens één van hen, een journalist, had Sirivudh verteld dat een gewapende groep hem had gevraagd 'het groene licht' te geven voor een aanslag op Hun Sen wanneer die een bezoek zou brengen aan een bepaald ontwikkelingsproject. 'De gewapende groep zou het konvooi van co-premier Hun Sen beschieten met B-40 granaatwerpers', aldus deze getuige. 'De prins zei dat hij Hun Sen zou kunnen vermoorden tijdens een officiële gebeurtenis in het koninklijk paleis door een pistool in zijn jasje te verbergen en hem van dichtbij dood te schieten.'

Sirivudhs advocaat deed geen poging de tegenstrijdigheid in deze verklaring onder de aandacht te brengen en had zelf geen getuigen opgeroepen. Zijn verweer berustte op de redenering dat voor een 'samenzwering' meer personen nodig zijn, terwijl Sirivudh als enige terechtstond. De Cambodia Daily meldde dat de advocaat daags voor het proces met de dood was bedreigd.

Prins Sirivudh noemde het een stalinistisch proces, 'waarbij het vonnis en de straf al vóór het proces worden uitgesproken'. Ook de Australische regering uitte vrijdag kritiek. 'Dit toont aan dat de rechterlijke macht in Cambodja niet onafhankelijk is', zei minister van Buitenlandse Zaken Gareth Evans.

Volgens diplomatieke waarnemers is prins Sirivudh in ongenade gevallen omdat hij partij heeft gekozen voor Sam Rainsy, die in 1994 werd ontslagen als minister van Financiën en later ook uit het parlement werd gewipt omdat hij de corruptie van de regering openlijk aan de kaak stelde. Sam Rainsy heeft enkele maanden geleden een politieke partij opgericht, de Khmer-Natiepartij, die onmiddellijk werd verboden. Desondanks heeft de KNP zeventigduizend geregistreerde leden. Op 29 januari deed de politie een inval in het KNP-hoofdkwartier.

Waarnemers stellen co-premier Hun Sen verantwoordelijk voor deze en andere intimidaties (zoals moorden op en aanklachten tegen journalisten). Hun Sen is leider van de ex-communistische Cambodjaanse Volkspartij, die bij de verkiezingen van 1993 op de tweede plaats eindigde. Duidelijke overwinnaar was de royalistische Funcinpec van prins Ranariddh, de andere co-premier. Tussen beide partijen heerst een felle rivaliteit, die door het proces tegen prins Sirivudh (een oom van Ranariddh) alleen maar groter is geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden