nieuws

Proces tegen oppositieleider Cambodja na twee jaar hervat

Het proces tegen de Cambodjaanse oppositieleider Kem Sokha is woensdag na twee jaar hervat in de hoofdstad Phnom Penh. Kem Sokha staat terecht voor hoogverraad en kan 30 jaar cel krijgen. Het proces werd in 2020 opgeschort vanwege de coronapandemie.

Ben van Raaij
Kem Sokha, leider van de Cambodjaanse Partij van Nationale Redding (CNRP),  werd in september 2017 gearresteerd op verdenking van hoogverraad, op grond van een oud filmpje waarop hij studenten uitlegt hoe hij van Amerikaanse ngo’s advies kreeg over democratie. Hier verlaat hij zijn huis om naar de rechtbank te gaan. Beeld EPA
Kem Sokha, leider van de Cambodjaanse Partij van Nationale Redding (CNRP), werd in september 2017 gearresteerd op verdenking van hoogverraad, op grond van een oud filmpje waarop hij studenten uitlegt hoe hij van Amerikaanse ngo’s advies kreeg over democratie. Hier verlaat hij zijn huis om naar de rechtbank te gaan.Beeld EPA

De vervolging van Kem Sokha wordt algemeen beschouwd als een doelbewuste poging van premier Hun Sen om in aanloop naar de algemene verkiezingen van 2018 af te rekenen met zijn belangrijkste concurrent. Hun Sen is al 36 jaar aan de macht in Cambodja en won de verkiezingen vier jaar terug met grote overmacht, maar ze waren volgens waarnemers vrij noch eerlijk.

Kem Sokha, leider van de Cambodjaanse Partij van Nationale Redding (CNRP), werd in september 2017 gearresteerd op verdenking van hoogverraad, op grond van een oud filmpje waarop hij studenten uitlegt hoe hij van Amerikaanse ngo’s advies kreeg over democratie. Als hij wordt veroordeeld, kan hij 30 jaar gevangenisstraf krijgen.

Premier Hun Sen beschouwt de populaire CNRP als een grote bedreiging voor zijn Cambodjaanse Volkspartij sinds de CNRP bij de verkiezingen van 2013 44 procent van de stemmen behaalde. Nadat Kem Sokha was opgepakt beschuldigde Hun Sen de CNRP van het beramen van een coup en liet de partij door het Hooggerechtshof ontbinden. Hun Sen ontwikkelde zich sindsdien steeds meer tot een autocraat. Hij wil tot 2028 aan de macht blijven en zich dan door een van zijn zonen laten opvolgen.

Phil Robertson, chef Zuid-Oost-Azië van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, bekritiseerde woensdag de hervatting van het proces tegen Kem Sokha en noemde de aanklacht ‘politiek gemotiveerde flauwekul’. ‘Deze hele farce is alleen maar bedoeld om te voorkomen dat iemand het leiderschap van Hun Sen serieus via de stembus kan gaan betwisten.’ Medio dit jaar zijn er lokale verkiezingen gepland.

Kem Sokha zei woensdag in Phnom Penh voor de zitting tegen journalisten dat hij hoopt dat de rechters de aanklachten tegen hem laten vallen omwille van de ‘nationale verzoening’. Cambodja lijdt nog zwaar onder de naweeën van het schrikbewind van de Rode Khmer in de jaren zeventig en de langdurige burgeroorlog erna. Het proces werd woensdag overigens vrijwel direct weer verdaagd tot komende dinsdag.

Het proces heeft de verhoudingen binnen oppositiepartij CNRP geen goed gedaan, met name die tussen Kem Sokha en medeoprichter Sam Rainsy, die al jaren in het buitenland verblijft vanwege enkele (volgens hem ongegronde) strafrechtelijke veroordelingen.

Rainsy leidde de CNRP toen Kem Sokha in de cel zat. Volgens Kem Sokha’s aanhangers moest deze de kastanjes uit het vuur halen terwijl Rainsy veilig in het buitenland zat. Hun Sen zou het proces tegen Kem Sokha hebben geïnstigeerd om tweespalt te stoken binnen de oppositie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden