Proces tegen ex-vriend zit Obama knap dwars

Handig voor Barack Obama is het niet, dat uitgerekend op de dag voor de belangrijke voorverkiezingen van Texas en Ohio het proces begint tegen zijn voormalige vriend Antoine ‘Tony’ Rezko....

Obama speelt zelf geen rol in de rechtszaak, die vervelend kan uitvallen voor de gouverneur van Obama’s door corruptie geteisterde thuisstaat Illinois, Rod Blagojevich. Maar Obama’s vroegere band met Rezko brengt hem wel in verlegenheid.

In 2005 kocht Obama, welgesteld geworden door de verkoop van zijn eerste boek, een huis van 1,6 miljoen dollar aan de South Side van Chicago. Op dezelfde dag kocht Rezko’s vrouw een aanpalend stuk grond. Daarmee voldeden de Obama’s en de Rezko’s aan een voorwaarde van de verkoper, die de twee bezittingen samen van de hand wilde doen.

Obama betaalde drie ton onder de vraagprijs, volgens hem omdat het huis lang te koop stond, terwijl Rezko de volle prijs voor de grond betaalde. Later kocht Obama een strook naast zijn huis.

Tijdens al deze transacties was al wijd en zijd bekend dat Rezko werd onderzocht door Justitie. Obama noemt zijn samenwerking met Rezko dan ook stom (‘boneheaded’) en een vergissing. Hij heeft alle contact met hem verbroken en honderdvijftigduizend dollar aan politieke donaties van Rezko en diens medewerkers geschonken aan een goed doel.

Maar aan verslaggevers heeft Obama de waarheid niet makkelijk prijsgegeven. Er zijn volgens de medewerkers van Hillary Clinton nog onbeantwoorde vragen. Maar hun poging hier een grote kwestie van te maken, lijkt nog niet erg aan te slaan.

De Obama-campagne antwoordt door Clinton te herinneren aan de donateur en fundraiser van haar campagne voor het presidentschap , Norman Hsu, die nu in de gevangenis zit. Ook wil ze haar belastingaangifte nog steeds niet openbaar maken.

Philippe Remarque

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden