Proces tegen drugsbaas met 'waakalligatoren' begonnen

Het nieuws over 'krokodillenman' Ferry P. en zijn 'waakalligatoren' ging vorig jaar de wereld over. Inclusief de politiefoto van de twee 'levensgrote krokodillen' die twee ton aan vermeend drugsgeld in hun verblijf hadden liggen. Met zulke politieberichten heb je geen Netflix-series meer nodig.

De reptielen die aangetroffen werden bij de inval. Beeld
De reptielen die aangetroffen werden bij de inval.Beeld

Afgezien van de aanwezigheid van de reptielen, was de zaak opmerkelijk door de halve kilo crystal meth die in een flat in de Bijlmer werd aangetroffen. De uitermate verslavende drug, die gebruikers tot uitgemergelde zombies transformeert, was in Nederland altijd nagenoeg non-existent. Maar de laatste jaren is 'Tina', zoals gebruikers de drug noemen, in opkomst als gangmaker bij seksfeesten in de gayscene.

Roel D.

Deze week staan drie vrouwen en zeven mannen terecht in de zaak. Hoofdverdachte is de 56-jarige Roel D., een beer van een vent met rood aangelopen nek en grijs baardje. Hij oogt fitter dan hij is, hij is al een paar decennia seropositief, lijdt aan hartklachten en hepatitis C.

Roel vindt het verschrikkelijk dat zijn vriend Ferry vorig jaar wereldnieuws is geworden, zegt hij tegen de rechters. De man die in de hoofdstad enige bekendheid geniet vanwege zijn shows met slangen, vogelspinnen, leguanen en alligatoren, wist niets van de drugs, bezweert Roel. 'Hij heeft me alleen een vriendendienst verleend. 'Een paar meter verderop zucht de lange afgetrainde reptielenhouder. 'Nee, om al deze ellende heb ik nooit gevraagd.'

De twee mannen leerden elkaar jaren geleden kennen in de homobar waar Roel portier was. Vooral wanneer een van ons relatieproblemen had spraken we elkaar, verklaart Ferry. Ook gingen ze op vakantie naar Gran Canaria. 'We gingen samen uit eten en naar het strand, maar 's avonds naar andere bars.' Roel: 'Ik zat in de party en disco-scene, en Ferry was meer van het leer.' Dat Roel 'af en toe een pilletje gebruikte', dat wist Ferry wel. Niet dat hij dealde.

Volgens Roel begon dat in 2013, toen hij een dertig jaar jongere vriend kreeg. 'Hij wilde veel uit en ik vond die feesten een stuk leuker met pillen.' Hij ontdekte dat hij naast zijn uitkering aardig kon bijverdienen door ook voor anderen in te kopen. Via zijn netwerk in de scene en via sites als gayromeo.nl had hij al snel een aanzienlijke klantenkring, tot in Antwerpen en Brussel.

Curieuze verdachten

Roel had een indrukwekkend arsenaal middelen in de aanbieding. De rechters citeren uit berichten die Roel en zijn medeverdachten uit binnen- en buitenland op zijn telefoon ontving. Verzoeken om grammen 'T' (Tina) of een paar flesjes 'GH' (ghb). Of deze: 'Heb een paar Franse gasten over, als je er bent laat ik mijn bestelling weten.' De order volgt snel: ruim 500 xtc-pillen, 17 gram coke, 20 gram erectiemiddel kamagra en nog wat mdma. Roel: 'Maar dat waren dan wel veel Franse vrienden.'

Zo exotisch en wild als de details rondom de krokodillen en homofeesten, zo burgerlijk zijn de karakteristieken van de overige verdachten in de rechtszaal. Grotendeels buren van Roel uit de flats Daalwijk en Florijn in de Bijlmer.

Zoals Wiekash 'Jeff' B. Hij nam Roels business waar, toen die ziek was en bleef daarna meedraaien. De drugs bewaarde hij in een viskoffertje. Met het geld wilde hij zijn hindoestaanse bruiloft betalen, verklaart hij. Zijn verloofde Fazana, een nors kijkende dame van enige omvang, staat terecht omdat ze bestellingen opnamen en doorgaf. Jeffs 53-jarige vader en een buurjongen waren de koeriers die volgens schattingen van justitie zo'n tien keer per dag uitreden om het spul te bezorgen.

De meest curieuze verdachten zijn Jos V. en Marjon de M., twee praatgrage Amsterdammers van rond de zestig. Hij houdt de zitting vol dankzij de zuurstof uit een apparaat dat hij constant met zich meetorst. Zij luistert elke hervatting van de zitting op met het gepiep dat haar scootmobiel ten gehore brengt als zij achteruit inparkeert op tussen de verdachten.

De hele apotheek van Roel en Jeff lag bij Jos en Marjon: crystal meth, xtc-pillen, cocaïne, amfetamine, mephedrone (ook bekend als meow meow), ghb. Hun flat was aanvankelijk buiten hun medeweten een stash house. Huisvriend Roel had er een plastic Dirk-tas gestald. Toen ze ontdekten wat erin zat, maakten ze geen bezwaar. 'En dat is achteraf onze grootste fout geweest', geven ze toe. 'Maar Roel zei dat het onschuldige partydrugs waren.'

Kluisje

'Omdat Roel zo knoeide', zijn Jos en Marjon de voorraad gaan beheren, zeggen ze. En Jos hield in een Excelbestandje bij hoeveel Jeff wegnam. Daar kregen ze 150 euro per week voor. Achteraf is Jos vooral boos over het gevaar waaraan hij is blootgesteld. 'Ik goot liters ghb en gbl in andere flesjes, zo met mijn blote handen.'

Ook reptielenman Ferry heeft het behoorlijk gehad met Roel, van wie hij altijd dacht dat die zijn geld verdiende met klussen als aannemer. Zoals hij ook meebouwde aan Ferry's reptielenverblijf. 'Daarom wist hij ook dat ik achter het bassin een kluisje bewaarde.' Naast enkele duizenden euro's aan contanten - 'in het circus gaat er veel in cash' - verborg Ferry daar de belangrijke eigendomspapieren van zijn dieren.

Wat Roel in de kistjes had zitten die hij na enig aandringen bij de reptielen mocht stallen, zou Ferry nooit geweten hebben. De twee ton aan 200 en 500 eurobiljetten was helemaal geen drugsgeld, zegt hij tegen de rechters. 'Het is de opbrengst van een goede investering in een camping en de nalatenschap van zijn gokverlaafde broer voor diens kinderen.'

Roel kon het geld niet op de bank zetten omdat hij een uitkering had, zegt hij. En bij Ferry en zijn alligators was het veilig. 'Die jongen is goudeerlijk, die heeft zelfs nog nooit een speeding ticket gehad. Ik noemde hem altijd miss Daisy. Een keer zag hij een stukkie hout bij het vuilnis dat hij wel kon gebruiken, toen belde hij voor de zekerheid even aan of hij het mocht meenemen.'

Kort verschijnt er een glimlach op het gezicht van Ferry. Dan gaan de mondhoeken weer omlaag. Donderdag hoort hij de strafeis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden