NieuwsFatah en Aziz Al H.

Proces tegen ‘Balie-Syriër’ en zijn broer loopt jaren vertraging op

Het terrorismeproces tegen de in 2018 gearresteerde ‘Balie-Syriër’ Aziz Al H. en zijn broer Fatah dreigt pas in 2021 inhoudelijk te worden gevoerd. Dat heeft de officier van justitie donderdag gezegd tijdens een voorbereidende zitting in de rechtbank Rotterdam.

Anneke Stoffelen
Aziz werd in 2017 in het Amsterdamse debatcentrum De Balie herkend door andere Syrische vluchtelingen. Beeld Aurélie Geurts
Aziz werd in 2017 in het Amsterdamse debatcentrum De Balie herkend door andere Syrische vluchtelingen.Beeld Aurélie Geurts

Zes tolken Arabisch die al een jaar lang fulltime zwoegen op de vertaling van vele afgetapte gesprekken en nog steeds niet klaar zijn, ooggetuigen die mogelijk moeten worden ingevlogen uit Syrië, verklaringen die omwille van de veiligheid van getuigen nog niet kunnen worden gedeeld: het proces tegen de broers loopt jaren vertraging op.

‘Het geschetste tijdpad is niet iets waar we heel blij van worden’, merkte de rechter eufemistisch op. Het onderzoek in deze zaak toont aan hoe justitie worstelt met het in Nederland vervolgen van terroristische misdrijven die in buitenlands oorlogsgebied zijn gepleegd. De Syrische broers Aziz (33) en Fatah (42) kregen als asielzoekers in 2014 een verblijfsvergunning in Nederland. Aziz werd in 2017 in het Amsterdamse debatcentrum De Balie herkend door andere Syrische vluchtelingen, die zeiden te weten van zijn verleden als jihadist. In het najaar van 2018 werden hij en later ook zijn broer en medeverdachte Fatah opgepakt op verdenking van witwassen en deelname aan de terroristische organisatie Jabhat Al Nusra.

Rechtshulprelatie

Intussen is er een jaar verstreken en is de zaak dus nog bij lange na niet gereed om inhoudelijk te worden behandeld. Een van de­ ­obstakels is het ontbreken van een rechtshulprelatie met Syrië. Volgens justitie is het daarom onmogelijk om af te reizen om op locatie getuigen te horen. De Volkskrant deed dit voorjaar wel ter plekke onderzoek naar de gebroeders Al H. Elf omwonenden van een dam waarop Jabhat Al Nusra in de oorlog een cellencomplex had gevestigd, vertelden de krant toen onder meer dat zij hebben gezien hoe Fatah Al H. arrestanten afvoerde naar die gevangenis. Een van de arrestanten was een kolonel die later opdook in een video van Jabhat Al Nusra. Hij is nooit meer gezien – zijn familie vermoedt dat hij is geëxecuteerd.

De inhoud van het Volkskrant-artikel is als aanvullend bewijsmateriaal aan het strafdossier toegevoegd, maar Fatahs advocaat Bart Nooitgedagt wees er donderdag maar vast op dat om de inhoud ervan te verifiëren zowel de journalisten als hun bronnen zouden moeten worden gehoord. Mogelijk worden daartoe getuigen vanuit Syrië naar Nederland gehaald, bleek tijdens de zitting.

In afwachting van dit alles besloot de rechtbank donderdag dat zowel Fatah als Aziz in elk geval de komende maanden blijft vastzitten op de terroristische afdeling van de gevangenis in Vught.

Wat deden asielzoekers Fatah en Aziz Al H. in Syrië?

Dit voorjaar deed de Volkskrant onderzoek rondom de dam in Syrië waarop Jabhat Al Nusra een gevangenis had gevestigd. Getuigen zagen Fatah al H., die later als asielzoeker in Bergeijk terechtkwam, namens de terroristengroep arrestaties verrichten.

Geen onderzoek in Syrië naar de terroristische activiteiten van de broers Al H.? Dat is wel erg gemakzuchtig van justitie, zegt deze hoogleraar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden