Proces Pistorius verdaagd na nieuwe huilbui

Het proces tegen Oscar Pistorius is verdaagd tot morgen, nadat de Zuid-Afrikaanse atleet in huilen was uitgebarsten. Dat gebeurde toen hij het moment beschreef waarop hij besefte dat hij zijn vriendin Reeva Steenkamp door de toiletdeur had doodgeschoten.

Pistorius barst in tranen uit in de rechtszaal, gisteren Beeld AFP
Pistorius barst in tranen uit in de rechtszaal, gisterenBeeld AFP

De rechter besloot de zittingen tot morgen te verdagen.

De atleet, internationaal bekend onder de naam Blade Runner, had maandag ook al moeite om zijn emoties te bedwingen. Dinsdag getuigde Pistorius (27) die beide benen mist, voor het eerst zonder zijn protheses. Dat moest volgens waarnemers de rechtbank tonen hoe kwetsbaar de invalide beklaagde is.

Hij zei dat hij midden in de nacht een toiletraampje hoorde bewegen en ervan overtuigd was dat een inbreker binnenkwam. Hij pakte een pistool van onder zijn bed en ging gewapend zonder zijn protheses de gang op naar de badkamer, waar in een aparte ruimte een toilet was.

Toen hij merkte dat het raampje inderdaad was geopend, begon hij te schreeuwen, onder meer tegen Steenkamp van wie hij dacht dat ze nog in de slaapkamer was en daar de politie kon bellen. Hij schoot naar eigen zeggen in een opwelling vier keer op de deur toen hij geluiden in het toilet hoorde. Toen er uit de slaapkamer geen antwoord kwam, begon hij zich te realiseren dat Steenkamp in het toilet moest zijn.

Pistorius brak toen in tranen uit en de rest van zijn verhaal volgt morgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden