Proces Pinochet opgerakeld na tv-interview

Mensenrechtenadvocaten in Chili hebben aangekondigd ex-dictator Augusto Pinochet opnieuw te willen vervolgen. Volgens hen blijkt uit een recent televisie-interview dat de 88-jarige generaal in het geheel niet seniel of vergeetachtig is....

Van onze correspondente Ineke Holtwijk

Er was vastgesteld dat de ex-dictator licht dement was. Het besluit van het Hooggerechtshof werd destijds hevig bekritiseerd. Pinochet is sindsdien zelden in het openbaar verschenen.

Maar tien dagen geleden zond een weinig bekende televisiezender in Miami een interview met hem uit. In het gesprek verklaarde de ex-dictator, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van meer dan drieduizend mensen tijdens zijn bewind (1973-1990), dat hij geen spijt heeft van zijn daden.

'Ik ben een engel. Ik ben aardig. Als ik iets voor iemand kan doen, doe ik dat', zei Pinochet. Hij noemde zichzelf een democraat en zei dat hij het niet nodig vond excuses aan te bieden aan nabestaanden van slachtoffers. 'Waarvoor moet ik mij excuseren?' De ex-dictator zei te wachten op een spijtbetuiging van degenen die in 1986 een aanslag op hem pleegden.

Fragmenten van het vraaggesprek zijn op de Chileense televisie uitgezonden. Pinochets aanhang noemde het optreden een vergissing.

De mensenrechtenadvocaten die een offensief van meer dan honderd processen tegen de ex-dictator en andere verdachten leiden, hebben de rechtbank gevraagd een videoband van het vraaggesprek te bemachtigen. 'Als Pinochet een persoon blijkt die zijn herinneringen nog goed op een rij heeft, bewijst dit dat hij niet gek is en in dat geval zullen wij andere procesaanvragen voorleggen', aldus Eduardo Contreras, een van de advocaten van nabestaanden van slachtoffers. Contreras zei dat de advocaten in ieder geval nieuwe medische onderzoeken zullen aanvragen.

Het is onwaarschijnlijk dat de poging om Pinochet voor het gerecht te krijgen zal slagen. Vorig jaar blokkeerde het Hooggerechtshof een soortgelijke poging. De generaal maakte bovendien in het vraaggesprek een veel zwakkere indruk dan toen hij werd afgekeurd. Hij praatte zo onduidelijk dat ook in Chili hele stukken ondertiteld moesten worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden