Proces Karadzic nog ver weg

Het kan nog maanden duren voor het proces begint tegen de van oorlogsmisdadigen verdachte Radovan Karadzic, die sinds woensdagochtend in een Scheveningse cel zit....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Serge Brammertz, hoofdaanklager van het Tribunaal, wil de aanklacht tegen Karadzic nog eens grondig doornemen. Hij kijkt met zijn team naar feiten die aan het licht zijn gekomen tijdens andere processen voor het VN-hof. Karadzic wordt beschuldigd van elf misdaden, genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden zijn de belangrijkste.

Brammertz zei vanmiddag op een persconferentie een ‘complex’ proces te verwachten. ‘Om de ernstige misdaden te bewijzen zullen we een belangrijke hoeveelheid materiaal, waaronder getuigenverklaringen, moeten presenteren.’ Voor getuigen die in Den Haag verschijnen, wordt een beschermingsprogramma opgesteld.

De aanklager waagde zich niet aan een voorspelling over de duur van de rechtszaak. Wel vreest hij voor tijdverlies als Karadzic zijn eigen verdediging zou voeren, wat hij al heeft aangekondigd te willen. Het Tribunaal heeft slechte ervaringen met verdachten die zichzelf verdedigen, zoals wijlen president Slobodan Milosevic.

Brammertz prees de samenwerking met de Servische autoriteiten, die heeft geleid tot de arrestatie van de ruim dertien jaar voortvluchtige Karadzic. De Belgische topjurist sprak de hoop uit dat verdere samenwerking met Belgrado leidt tot de aanhouding van de laatste twee verdachten, Goran Hadzic en bovenal Ratko Mladic. Mladic, legerleider onder Karadzic, wordt evenals de laatste verantwoordelijk gehouden voor de slachtpartij onder Moslimmannen- en jongens in Srebrenica, in juli 1995. ‘Zonder zijn aanhouding kunnen we ons mandaat niet voltooien’, zei Brammertz.

In december zal Brammertz de VN-Veiligheidsraad informeren over de coöperatie van Servië. De VN moeten beslissen over het voortbestaan van het Tribunaal, dat geacht wordt in 2010 te sluiten. Voor de Europese Unie zijn de bevindingen van Brammertz van belang om te bepalen of Servië uitzicht krijgt op EU-lidmaatschap. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken herhaalde dat daarvoor Mladic’ arrestatie nodig is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden