Proces Holleeder uitgesteld, medeverdachten vrij

De Haarlemse rechtbank heeft maandag het proces tegen Willem Holleeder en negen medeverdachten uitgesteld tot september. Oorzaak van het uitstel is de slechte gezondheidstoestand van hoofdverdachte Holleeder...

ANP

Daarmee is Willem Holleeder de enige verdachte die in het kader van de zogeheten Kolbak-zaak nog achter slot en grendel zit. Momenteel verblijft hij in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. In een kort briefje aan de rechtbank verontschuldigde Holleeder zich maandag voor zijn afwezigheid in de rechtszaal. Hij hoopt er zo snel mogelijk weer bij te zijn, schreef hij.

Het opschorten van het voorarrest heeft in het geval van Maruf ‘'Paja’ M. echter geen merkbare gevolgen. Hij werd recentelijk in zijn cel gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag (in 2000) op Cor van Hout, ooit de criminele handlanger van Holleeder.

De rechtbank heeft een aantal voorwaarden aan het opschorten van het voorarrest verbonden. Zo mogen de verdachten geen contact zoeken met medeverdachten of getuigen, moeten zij hun identiteitsbewijs inleveren en zijn zij verplicht zich tweemaal per week op een politiebureau te melden.

Het vrijlaten van de medeverdachten geschiedde tegen de wil van het Openbaar Ministerie. De officieren van justitie Koos Plooij en Saskia de Vries hebben maandag ter zitting betoogd dat er redenen genoeg waren om de betrokken verdachten achter slot en grendel te houden, ondanks de maanden vertraging die de zaak heeft opgelopen. Ook meenden zij dat de verdachten geen bijzondere belangen hadden die een vrijlating konden rechtvaardigen.

Met het uitstel van de zaak is het ‘proces van de eeuw', zoals Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers de rechtszaak heeft genoemd, voorlopig geïmplodeerd. In september moet blijken of Holleeder fit genoeg is om dan wèl terecht te staan. Als zijn herstel nog veel langer gaat duren, zal zijn zaak van die van de anderen worden afgesplitst. De rechtbank hoopt de zaken bij elkaar te kunnen houden, ook al omdat Holleeder verreweg de belangrijkste figuur in het omvangrijke dossier is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden