Proces heeft Holleeder ‘opgelucht'

‘Ik ben nog nooit zo open geweest als hier bij uw rechtbank. Het heeft me opgelucht.’ Dat zei Willem Holleeder maandag tijdens de bespreking van zijn persoonlijke omstandigheden....

ANP

Holleeder (49) sprak uitvoerig over zijn medische conditie. Deze is volgens hem bepaald niet rooskleurig. De ‘pompfunctie’ van zijn hart is gereduceerd tot 20 procent. De levensverwachting van iemand met een hart met een pompfunctie van 35 procent is ‘twee tot vijf jaar’, aldus Holleeder. ‘Men voorziet in mijn geval geen verbetering. Het is een wonder wat ik met die 20 procent nog kan.’

Uitje
Holleeder lijkt zijn medische lot gelaten te aanvaarden. ‘Ik zie het wel, ik kan er toch niks aan veranderen. Het hart is stuk.’ De vaak lange zittingsdagen in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp heeft hij niet als een bijzondere last ervaren. Integendeel, hij vond de procesdagen ‘een uitje - ik heb het heerlijk naar mijn zin gehad hier.’ Rechtbankvoorzitter Rino Verpalen omschreef Holleeder in de beklaagdenbank als ‘monter’.

Holleeder beschreef kort hoe het hem is vergaan sinds zijn gezondheidstoestand in april, kort na aanvang van het proces, plotseling hard achteruitging. Hij verbleef destijds in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Daar is hij ingestort, zo zei hij. ‘Ze hebben me daar twee dagen laten liggen.’ Via het gevangenisziekenhuis in Scheveningen belandde Holleeder vervolgens in het Leids academisch ziekenhuis, waar hij werd geopereerd.

Opgegeven
Volgens Holleeder hebben de Leidse specialisten hem aanvankelijk ‘opgegeven’. De familie van de verdachte werd gebeld om afscheid van hem te nemen. ‘En toen zat ik weer rechtop in bed met een pizza’, zo omschreef hij zijn onverwachte herstel.

Het afpersingsproces rond Holleeder nadert zijn einde. Donderdag en vrijdag presenteren de officieren van justitie Saskia de Vries en Koos Plooij hun bewijsconstructie en formuleren zij hun strafeisen. Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers houdt op 19 november zijn pleidooi. Holleeder heeft advocaat Stijn Franken in de arm genomen om de zaak eventueel in cassatie voor hem te doen. De Heinekenontvoerder, die alle aantijgingen ontkent, lijkt vastbesloten om tot de laatste snik door te procederen.

De maandag opgevoerde nieuwe stukken behelsden een verweerschrift plus bijlagen van de advocaat van Jan-Dirk P., Gabriël Meijers. P. wordt ervan verdacht dat hij door Holleeder afgeperste gelden van vastgoedmagnaat Willem Endstra heeft weggesluisd. Meijers wil dat het Openbaar Ministerie de vervolging van P. staakt. Het staat nog te bezien of zijn verweerschrift enige rol van betekenis gaat spelen in de zaak-Holleeder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden