Proces-Dutroux: ouders van An en Laetitia onwel

Na de emotionele getuigenis van Sabine Dardenne tegen Marc Dutroux, zijn Paul Marchal (de vader van het vermoorde meisje An) en de moeder van Laetitia (het ontvoerde meisje dat dinsdag getuigt) maandagmiddag naar het ziekenhuis gebracht. Ze kwamen per brancard uit het gerechtsgebouw....

‘Bij de onderbreking stelde ik vast dat Paul niet meer normaal reageerde’, aldus advocaat Quirynen van de familie Marchal. ‘Hij zag er bleek uit en sprak heel traag. Een dokter heeft hem onderzocht en vond het raadzaam hem naar het ziekenhuis te brengen. Daar wordt hij nu onderzocht.’

Het proces-Dutroux is maandag zijn achtste week begonnen met een cruciale getuigenis. Sabine Dardenne werd op 12-jarige leeftijd ontvoerd door Marc Dutroux en zijn handlanger Michel Lelièvre. Na 81 dagen werd ze bevrijd, samen met Laetitia Delhez die negen dagen werd vastgehouden door Dutroux. Zij komt dinsdag aan het woord.

Sabine vertelde maandag aan de 12-koppige jury en de rechters in Aarlen dat ze op weg van school naar huis was, toen ze op 28 mei 1996 werd klemgereden door een bestelwagen. Daarin zaten Marc Dutroux en Michel Lelièvre.

Dutroux sleurde haar de bestelwagen in en de bestuurder, Lelièvre, zette haar fiets en haar boekentas in de wagen, zo vertelde Sabine. Ze verdoofden haar met pillen, maar ze slaagde erin om een deel niet in te slikken. Ze kreeg echter ook een natte zakdoek tegen haar neus, waarschijnlijk met een verdovende vloeistof, zodat ze wel ‘beneveld’ was maar niet in slaap viel.

Toen de bestelwagen stopte, moest ze in een ijzeren koffertje kruipen. Zo werd ze naar een kamer op de eerste verdieping van een huis gebracht.

In de kamer kleedde Dutroux haar uit. Hij ketende haar vast aan een bed, met een ketting om haar nek. ‘Ik zei dat de ketting te nauw was maar hij zei dat hij er zijn vuist nog kon tussensteken en hij dus zeker niet te nauw was.’

‘De eerste dagen bleef ik boven en kwam enkel naar beneden om te eten’ verklaarde Sabine. ‘Dat was vooral brood. Pas na een hele tijd kreeg ik een eerste warme maaltijd. Dutroux kookte niet, alles was vooraf bereid. Hoeveel dagen ik boven ben gebleven, weet ik niet. Ik wist niet of het dag of nacht was. Alle gordijnen waren gesloten.’

Later, in de kooi in de kelder, hield Sabine zich bezig met haar lessen, haar agenda en een Playstation. ‘Verder heb ik zowat het hele huis schoongemaakt en moest ik het seksslaafje spelen van meneer daar.’

‘Ook mocht ik af en toe, nadat ik hem had geplezierd, wat tv kijken. Dat was meestal 's nachts. Ik keek naar domme, ouderwetse programma's waarbij hij er nauwgezet oplette dat ik geen nieuwsuitzendingen te zien kreeg. Ik mocht niet weten dat ik werd gezocht.’

Dutroux maakte haar wijs dat hij haar beschermer was tegen een baas van een pedofielennetwerk. Dutroux deed Sabine geloven dat haar ouders geen losgeld voor haar wilden betalen, omdat ze niet lief zou zijn geweest.

Ze maakte ook het hele huis schoon en schreef al haar schoolboeken over. Omdat ze zich verveelde, vroeg ze om een ‘vriendinnetje’. Maar ze wilde niet dat Dutroux nog een meisje zou ontvoeren, ze wilde slechts aanspraak.

Op een dag werd ze uit de kooi gehaald en naar boven gebracht, waar een versufte Laetitia Delhez bleek te staan. ‘Dit is je vriendinnetje’, aldus Dutroux. Na twee dagen werd Laetitia naar de kooi gebracht.

Sabine legde uit hoe ze zich moest gedragen en vertelde haar het verhaal van de ‘boze chef’ en zijn bende. Laetitia vertelde haar dan dat er buiten wel degelijk gezocht werd naar haar, maar Sabine geloofde haar niet.

Na Sabine getuigt dinsdag ook Laetitia Delhez op het proces-Dutroux. Zij werd op 9 augustus 1996 ontvoerd en op 15 augustus samen met Sabine bevrijd. Ze waren destijds 12 en 14 jaar oud.

Dutroux en zijn handlanger Michel Lelièvre hebben bekend de twee te hebben ontvoerd. Over de vier meisjes die om het leven zijn gekomen – An, Eefje, Julie en Mélissa – marginaliseert of ontkent Dutroux echter (deels) zijn betrokkenheid.

Dutroux' ex-vrouw Michelle Martin, die ook verdachte is, zou Sabine nooit hebben gezien (de Dutrouxs woonden in verschillende huizen). Wel was ze op de hoogte van de ontvoeringen. Sabine wees excuses van MArtin resoluut af. ‘U, als moeder van een gezin, wist waar ik was. Ik kan uw excuses niet aanvaarden.’

Aan het eind van haar getuigenis vroeg Sabine aan Marc Dutroux waarom hij haar liet leven. ‘Wat ik niet begrijp, met mijn slecht karakter, is waarom je me niet gedood hebt?’ Dutroux zei dat het nooit de bedoeling is geweest om haar te doden. Hij wilde haar enkel misbruiken, zo gaf hij vandaag (en eerder) toe.

Het proces-Dutroux zal zeker nog tot eind mei of begin juni duren. Marc Dutroux staat staat samen met zakenman-oplichter Michel Nihoul, handlanger Michel Lelièvre en Dutrouxs ex-vrouw Michelle Martin terecht in Aarlen, de hoofdstad van de Belgische provincie Luxemburg. Sabine en Laetitia zijn de kroongetuigen in het proces. An, Eefje, Julie en Mélissa overleefden hun ontvoering niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden