Proces-Dutroux: Laetitia gelooft wel in netwerk

Laetitia Delhez getuigt dinsdagmiddag op het proces-Dutroux. Ze werd samen met Sabine Dardenne op 15 augustus 1996 bevrijd uit het huis van Marc Dutroux. Anders dan Sabine gelooft Laetitia wel dat Dutroux voor een pedofielennetwerk opereerde...

Laetitia heeft haar moeder gevraagd om vandaag tijdens haar getuigenis de zaal te verlaten. Dat heeft de moeder van de intussen 22-jarige Laetitia, Patricia Martin, dinsdag voor de aanvang van de zitting gezegd. Zij werdmaandag onwel na het getuigenverhoor van Sabine Dardenne, die 81 dagen opgesloten had gezeten.

'Ze vraagt me dat omdat ik haar moeder ben. Bovendien heeft ze me destijds meteen alles verteld wat er in Marcinelle was gebeurd. Ze wil vermijden dat ik die gruwel opnieuw moet aanhoren', legt Patricia Martin uit. Ze zei zich weer prima te voelen na de ziekenhuisopname en met de nodige medicijnen de dag door te komen.

De inmiddels 22-jarige Laetitia zat in augustus 1996 gedurende een week opgesloten in het huis van Dutroux, toen de politie haar bevrijdde. Ze zat er samen met Sabine, die er 81 dagen opgesloten had gezeten.

Anders dan Sabine is Laetitia er niet van overtuigd dat Dutroux een geïsoleerde pervert is. Haar advocaten proberen aan te tonen dat de bendevorming in verband met de ontvoering en het misbruik van kinderen veel verder ging dan wat het speurwerk aan het licht heeft gebracht.

Dat komt mede doordat Laetitia zegt een telefoongesprek te hebben gehoord waarin Dutroux sprak over Michel en zei ‘ça a marché’ (het is gelukt). Dat zou volgens haar advocaten slaan op het feit dat de afgesproken ontvoering was geslaagd.

Maar volgens Dutroux en medeverdachte Michel Nihoul ging het over een kapotte auto van de laatste die was gerepareerd. De garagehouder die inderdaad Nihouls Audi 80 heeft opgeknapt, wordt eveneens als getuige opgeroepen.

Die reparatie vormt een belangrijk onderdeel van het alibi van de Brusselse zakenman en oplichter. Nihoul houdt staande dat hij ten tijde van de ontvoering van Laetitia enkel contact met Dutroux had vanwege de autopech.

De discussie over de vraag of Dutroux al dan niet in opdracht werkte van (hooggeplaatste) pedofielen, heeft België al jaren verdeeld in een kamp van ‘believers’ en ‘non-believers’. Degenen die in de doofpot geloven, gaan er bovendien van uit dat magistraten en politici Dutroux lange tijd de hand boven het hoofd hebben gehouden.

Verder komen dinsdag ook de buren van Dutroux in Marcinelle getuigen. Zij zagen op de avond van 9 augustus 1996 Dutroux en zijn aan drugs verslaafde handlanger Michel Lelièvre iemand in een deken het huis binnendragen. Het echtpaar veronderstelde dat het om de zoon van Dutroux ging.

‘Hij heeft te veel gedronken, hield Dutroux hen voor. In werkelijkheid ging het om Laetitia die slaappillen toegediend gekregen had.

Sabine Dardenne sprak gisteren in een tv-interview op de Vlaamse en Franstalige publieke tv-zender over haar ontvoering. Over de komst van Laetitia zei ze: ‘De eerste dagen bleef ze ook boven. Daarna is ze drie dagen bij mij geweest, maar ze had pillen gekregen. Ze had niet veel zin om te praten... Ze was erg suf, erg slaperig... Ze was er erg slecht aan toe.’

Het proces Dutroux duurt al acht weken. De verdachten zijn Marc Dutroux, zijn ex-vrouw Michelle Martin, zijn handlanger Michel Lelièvre en de aan lager wal geraakte zakenman/oplichter Michel Nihoul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden