Procedurele fouten zeggen weinig over de inhoud van een studie

De NVAO heeft bij de geesteswetenschappen vooral procedures onderzocht. Naar de inhoud is te weinig gekeken.

MARIA GREVEROLIVIER HEKSTERJAMES KENNEDY en SUSAN LEGENE

De claim van de Volkskrant dat honderden studenten in de geesteswetenschappen onterecht hun bul gehaald zouden hebben, lijkt overdreven. Deze claim is gebaseerd op de vaststelling van de NVAO dat het niveau van de eindscripties bij enkele bachelor- en masteropleidingen niet consistent bewaakt is. NVAO voorzitter Anne Flierman stelt: 'Daarnaast kwamen onvoldoendes voor bij het academisch gehalte, de samenhang tussen programmaonderdelen of het functioneren van de examencommissie.' Onze indruk is dat de NVAO vooral procedures heeft onderzocht. In ieder geval is bij de geschiedenisopleidingen te weinig naar de inhoud van het daadwerkelijke onderwijs gekeken.

De geesteswetenschappen zijn de eerste die onder een nieuw systeem van de NVAO zijn gevisiteerd. We constateren dat de geesteswetenschappen dus als pilot voor een nieuw visitatiesysteem hebben gefunctioneerd. Dit systeem van drie zogenoemde standaarden maakt het mogelijk dat er onvoldoendes op onderdelen vallen, zodat een heel programma als onvoldoende bestempeld kan worden op basis van slechts één standaard. De vraag is of dat een betrouwbare toets is. De evaluatie van de pilot zal dit moeten uitwijzen.

Het onderwijs in de geesteswetenschappen in Nederland is door de bank genomen gewoon goed. Als docenten en onderzoekers van vier geschiedenisopleidingen die door de commissie als voldoende en goed zijn beoordeeld (UvA, VU, EUR en Radboud) herkennen wij ons niet in het beeld dat de andere geschiedenisopleidingen onvoldoende zijn. Dat blijkt mede uit de kwaliteit van de alumni, en zeker ook uit de goede internationale reputatie van alle historische opleidingen in Nederland.

Procedures voor toetsing en gerealiseerde eindkwalificaties (standaard 3) kunnen soms beter. Zeker. Maar misschien hebben onze zusteropleidingen zich in de lijvige rapporten die aan de commissie overlegd moesten worden, te weinig gevoegd naar de (deels nieuwe en wettelijk vastgelegde) formele criteria van de NVAO. Dat is iets heel anders dan van onvoldoende niveau zijn. Wij hebben alle vertrouwen in de inmiddels goedgekeurde herstelplannen van de desbetreffende opleidingen.

MARIA GREVER, OLIVIER HEKSTER, JAMES KENNEDY, SUSAN LEGENE zijn hoogleraar geschiedenis.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden