Procedure tegen seks met kinderen wordt versoepeld

Minister Korthals van Justitie wil de procedure versoepelen om volwassenen gemakkelijker te kunnen vervolgen die seks hebben met minderjarigen tussen 12 en 16 jaar....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Korthals reageert daarmee op het rapport Het functioneren van het klachtvereiste in de zedelijkheidswetgeving, dat is opgesteld door het Verwey-Jonker Instituut. Het is maandag in Den Haag aan Korthals aangeboden.

Nu is nog een klacht van de jeugdige, een van zijn ouders of van de Raad voor de Kinderbescherming nodig om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar seks tussen een volwassene en een puber. Die eis van een officiële klacht verhindert Justitie dikwijls om de daders aan te pakken. Korthals zegt dat jammer te vinden en daarom de wet te willen aanpassen.

Als het aan Korthals ligt, wordt dit klachtvereiste ingeruild voor een plicht van Justitie de jeugdige te horen. Er wordt in principe niet vervolgd als het slachtoffer daarop geen prijs stelt, zegt Korthals. Maar niet in alle gevallen moet diens mening doorslaggevend zijn, vindt de minister. Als het algemeen belang toch een onderzoek vereist, moet het voor het Openbaar Ministerie mogelijk zijn alsnog zijn speurwerk te doen.

Nu kan het Openbaar Ministerie zonder klacht weinig doen als het vermoedt dat achter één seksueel delict een netwerk van pedofielen zit. Door verruiming van de regels wil Korthals bereiken dat het individuele belang van het slachtoffer soms ondergeschikt kan worden gemaakt aan het belang van de samenleving.

Het klachtvereiste is in de wet opgenomen om zowel het recht van de jeugdige op seksuele zelfbepaling te respecteren als de opsporing en vervolging van seksueel misbruik te regelen. Uit de praktijk blijkt dat jeugdigen dikwijls bereid zijn hun verhaal te vertellen, maar geen officiële klacht willen indienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden