Problemen voor Rajoy door El País
De Spaanse premier Mariano Rajoy is persoonlijk in het nauw gedreven door het corruptieschandaal rond een zwartgeldcircuit van de voormalige penningmeester van zijn partij.
MADRID - Woensdag publiceerde het Spaanse dagblad El País gegevens uit de - volgens de krant - 'zwarte kasboeken' van de conservatieve volkspartij. Uit de papieren, die deels werden afgedrukt in de krant, zou blijken dat Rajoy samen met andere topbestuurders uit zijn partij jarenlang contante uitbetalingen zou hebben ontvangen. Het geld zou daarbij mede afkomstig zijn van personen en bedrijven die worden genoemd in het gerechtelijk onderzoek naar de veronderstelde illegale financiering binnen de partij.
Partijsecretaris Maria Dolores de Cospedal, zelf volgens de papieren een van de ontvangers van de uitbetalingen, ontkende gisteren opnieuw dat er sprake was van zwarte boekhouding binnen de partij. Eerder deze maand deed zij een soortgelijke verklaring, nadat het dagblad El Mundo publiceerde dat voormalig penningmeester Luis Bárcenas de partij top zwart had uitbetaald.
Uit de nieuwe documenten zou blijken dat behalve Rajoy en Cospedal, ook voormalig vicepremier Rodrigo Rato, europarlementariër Jaime Mayor Oreja en nog een aantal kopstukken jarenlang cash bedragen kregen uitbetaald. In het geval van premier Rajoy zou het gaan om een uitbetaling van jaarlijks ruim 25.000 euro vanaf 1997.
De nieuwe onthulling over de betalingen aan de premier leidde tot grote commotie. Kleinere linkse partijen in het parlement riepen op tot het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Spanje bevindt zich een wervelwind van corruptiezaken, zoals die rond Iñaki Urdangarin, de schoonzoon van koning Juan Carlos.
Adjunct-hoofdredacteur Vicente Jiménez van El País bevestigt dat de geruchten over zwarte betalingen aan premier Rajoy al anderhalf jaar geleden de ronde deden. Pas afgelopen weekeinde kreeg de krant de beschikking over fotokopieën van het kasboek. De hoofdredacteur betwijfelt of naar aanleiding van de stukken nader strafrechtelijk onderzoek ingesteld zal worden.
'Dat hangt af van de inzet van de onderzoeksrechter die de zaak behandelt', zei hij en refereerde daarbij aan onderzoeksrechter Baltasar Garzón die dit onderzoek oorspronkelijk had opgezet en uit de rechterlijke macht werd ontzet.
undefined