Problemen voor Kalsbeek door 'coketransport'

De pas benoemde staatssecretaris van Justitie Kalsbeek is in grote verlegenheid gebracht. Er is nog geen enkel bewijs dat een door haar als Kamerlid onthuld cocaïneschandaal echt heeft plaatsgehad....

Van onze verslaggever

Kalsbeek leidde een parlementair onderzoek in de nasleep van de IRT-affaire, die begin jaren negentig speelde. De commissie-Van Traa had ontdekt dat het IRT-rechercheteam tweehonderd ton softdrugs op de markt had doorgelaten. De commissie-Kalsbeek ontdekte in 1999 vervolgens dat met hulp van corrupte politie- en douaneambtenaren vijftienduizend kilo cocaïne het land was binnengesmokkeld. Die onthulling sloeg in als een bom.

Donderdag werd uit anonieme bronnen vernomen dat het Landelijk Rechercheteam echter nog geen enkel bewijs heeft gevonden voor de cocaïnetransporten. Een van de hoofdverdachten, Krishnapersad J., staat maandag terecht en zal volgens de bronnen worden vrijgesproken.

J. was volgens de commissie-Kalsbeek een politie-informant die een dubbelrol speelde. Hij zou de politie hebben getipt over containers met softdrugs op schepen, terwijl daar ook containers met cocaïne waren. Die leverde J. door aan criminele organisaties.

Het Openbaar Ministerie wilde donderdag geen commentaar geven, omdat het onderzoek naar de cocaïnesmokkel nog niet is afgerond. Ook Kalsbeek weigert commentaar.

Kamerlid Rouvoet, die vice-voorzitter was van de commissie-Kalsbeek, zegt zijn oren niet te kunnen geloven en wil eerst het eindrapport van de recherche zien. 'Maar als dit de conclusie is, dan hebben we een kanjer van een politiek probleem', zegt hij. 'Onze bevindingen waren hard genoeg om op te schrijven, we hebben die transporten echt niet zelf bedacht.'

De affaire is extra pijnlijk voor Kalsbeek (PvdA), omdat haar huidige baas, minister Korthals van Justitie (VVD), nimmer veel geloof hechtte aan haar bevindingen. De twee hadden er felle politieke aanvaringen over. Kalsbeek vond dat Korthals de zaak niet serieus onderzocht en klaagde over tegenwerking vanuit het ministerie.

Rouvoet vraagt zich af of het Landelijk Rechercheteam wel de juiste mensen heeft gesproken en de juiste stukken heeft ingezien. De commissie-Kalsbeek baseerde zich volgens hem mede op officiële justitiedocumenten.

De politiebond ACP eiste donderdag excuses, omdat veel politiemensen schade hebben opgelopen door de aantijgingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden