NIEUWSINTENSIVE CARE

Problemen op de intensive care lijken onder controle: voor het eerst een daling in het aantal opnames

De Nederlandse ziekenhuizen lijken de uitbraak van het coronavirus onder controle te krijgen. Voor het eerst sinds de start van de crisis zijn er minder bedden bezet op de intensive care. Tegelijkertijd zijn er afspraken gemaakt met 130 Duitse ziekenhuizen om in noodgevallen patiënten over te brengen.

Xander van Uffelen
Artsen en verpleegkundigen aan het werk in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis. Beeld ETZ / Maria van der Heyden
Artsen en verpleegkundigen aan het werk in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis.Beeld ETZ / Maria van der Heyden

De deskundigen waarschuwen wel dat het nog te vroeg is om over versoepeling van de maatregelen te spreken. In totaal liggen er nu nu 1408 patiënten op de ic, dat zijn er 16 minder dan een dag eerder, zo blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). ‘We zien voor het eerst een daling van het aantal ic-opnames, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. ‘Dat is gunstig en komt overeen met de ontwikkeling in de afgelopen week. De werkdruk op de ic’s blijft desalniettemin onveranderd hoog. Dit vraagt om continuering van de kabinetsmaatregelen.’

Kuipers maakte ook bekend dat er inmiddels met 130 Duitse ziekenhuizen afspraken waren om patiënten over te nemen. Hoeveel ic-bedden daarmee gemoeid is, maakte hij niet bekend. Momenteel liggen er 52 Nederlandse patiënten in Duitsland, 6 meer dan dinsdag.

Het aantal nieuwe patiënten op de intensive cares neemt ‘ongelofelijk snel af’, aldus Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), in zijn bijdrage woensdag voor de Tweede Kamer. ‘Wat je ziet, is dat de curve echt afvlakt’, zegt hij, zelfs al kunnen de aantallen van de afgelopen dagen licht oplopen doordat ziekenhuizen coronapatiënten later melden.

Dit wil allemaal niet zeggen dat Nederland de huidige maatregelen kan versoepelen.

RIVM-directeur Jaap van Dissel wees woensdag tijdens het informeren van de Tweede Kamer op het voorbeeld van sars, een ander coronavirus dat in Singapore telkens weer op kleine schaal uitbrak. Eén superverspreider kan een aanzienlijk aantal anderen besmetten. Reken dus niet op een snelle versoepeling van het beleid, waarschuwt Van Dissel.

Ook Gommers waarschuwt voor een hosannastemming. De zorgverleners hebben de handen nog vol. Burn-outs liggen op de loer, vreest hij.

Die zorgen deelt Ronnie van Diemen-Steenvoorde, inspecteur-generaal Gezondheidszorg en Jeugd. Zorgmedewerkers lopen op hun tandvlees. Niet alleen door het werk in de ziekenhuizen en verpleeghuizen, ook door alles wat erbij komt. Denk aan het vertellen van familie dat ze niet meer mogen langskomen in het verpleeghuis. De coronacrisis heeft verder grote gevolgen voor de niet-coronazorg in Nederland. De inspecteur-generaal noemt de uitval van de dagbesteding voor Nederlanders met een verstandelijke beperking en mensen die weer overgaan op automutilatie omdat ze niet de geschikte psychische zorg krijgen. ‘Het is zeer intens voor iedereen die het betreft.’

Er is wel steeds meer bewijs dat het coronavirus in Nederland langzaam uitdooft, zegt van Dissel, hoofd infectiebestrijding van het RIVM. Net als voorgaande weken laten de grafieken zien dat het zogenoemde reproductiegetal onder de 1 ligt, wat betekent dat iedere met corona besmette persoon gemiddeld minder dan één andere persoon aansteekt.

Lees ook

Coronapatiënt werd na acht dagen op de ic wakker: ‘Ik kon nog geen pink optillen’
Coronapatiënt Jos Pielage lag acht dagen op de intensive care, waar hij met hoge koorts, een dubbele longontsteking en een ernstig zuurstoftekort in coma was gebracht. Hij overleefde het. ‘De eerste uren weet je niet wat boven en onder is.’

‘Je ziet ze denken: daar is de ic-dokter, daar komt mijn vonnis’
De Volkskrant mocht een dag meekijken op de intensive care van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Artsen staan daar voor immens moeilijke keuzes. ‘De beslissing om iets niet te doen, kun je maar één keer maken.’

Cijfers

Elke dag publiceren het RIVM, de ziekenhuizen, wereldgezondheidsorganisatie WHO en allerlei landen cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar welke cijfers zijn belangrijk? En hoe moeten we ernaar kijken? We zetten de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden