Problemen in de jeugdzorg zijn vooral organisatorisch

Problemen in de jeugdzorg tonen dat sommige gedecentraliseerde taken vragen om grotere gemeenten.

Beeld Colourbox

Pubers in zware psychische nood krijgen te vaak niet de hulp die ze nodig hebben. Vorige week zagen de ouders van een 16-jarig suïcidaal meisje geen andere uitweg dan de media op te zoeken. Kon dan echt niemand hun dochter opnemen?

Het meisje blijkt niet de enige. Zeker twintig kinderen met ernstige psychische problemen moeten veel te lang wachten op behandeling, blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Volgens de vereniging is dit een gevolg van de hervormingen in de jeugdzorg die het kabinet heeft doorgevoerd. Daarbij werd de jeugdzorg overgeheveld naar de gemeenten en het budget met 15 procent gekort.

Sommige gemeenten geven toe dat ze geld tekort komen, maar dat zijn er nog niet heel veel. Bovendien kunnen de tekorten ook zijn veroorzaakt door reorganisatiekosten of doordat gemeenten aan hun nieuwe taken moeten wennen.

Het probleem lijkt vooral organisatorisch. Veel gemeenten zijn niet groot genoeg om complexe psychiatrische patiënten goed op te vangen. De overheveling van taken naar gemeenten zou gepaard gaan met gemeentelijke fusies. Elke gemeente zou in de toekomst 100.000 inwoners hebben of meer. Het kabinet zag er uiteindelijk vanaf om deze gemeentelijke herindeling door te drukken. Het gevolg daarvan is wel dat nogal wat gemeenten te klein zijn om hun nieuwe taken goed te kunnen uitoefenen.

Veel gemeenten zoeken nu de samenwerking. In wezen vindt een recentralisatie plaats. En dat is goed. Elke overheidsactiviteit heeft zijn eigen ideale schaal. De komende jaren moet uitkristalliseren welke schaal dat is. Hoe complexer de taak, hoe meer ervoor te zeggen valt om haar in grote samenwerkingsverbanden uit te oefenen.

Sommige zaken kunnen nog steeds het best landelijk worden georganiseerd. Van Rijn heeft al besloten de financiering van de Kindertelefoon over te nemen toen de financiering door gemeenten in gevaar kwam, maar daarbij zal het niet blijven. In de tussentijd kan het geen kwaad dat de staatssecretaris in geval van calamiteiten, zoals met het 16-jarige meisje, klaar staat om de zorg over te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden