Problemen computersysteem Belastingdienst waren begin vorig jaar al bekend

De leiding van de Belastingdienst wist al begin vorig jaar dat het misging met de schenk- en erfbelasting. Maar pas in november hoorde staatssecretaris Menno Snel (Financiën) van de problemen. Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws en Nieuwsuur hebben opgevraagd met de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De Belastingdienst. Beeld ANP

De Belastingdienst stapte vorig jaar over op een nieuw computersysteem om de schenk- en erfbelasting te incasseren, maar die overgang pakte verkeerd uit. Na de overgang was terugvallen op het oude systeem geen optie meer. 

De afhandeling van aangiften liep door technische problemen vertraging op, waardoor de fiscus honderden miljoenen aan belastinggeld nog niet heeft geïnd. Maar het ‘acute continuïteitsgevaar’ waar ambtenaren hun directeur voor waarschuwden, kwam de verantwoordelijke bewindslieden pas vele maanden later ter ore. De inningsachterstand was toen al opgelopen tot 450 miljoen euro.

Staatssecretaris Snel en minister van Financiën Wopke Hoekstra werden zelfs tweemaal onaangenaam verrast door hun ambtenaren. In juli bleek dat de inhaalslag die zij de Tweede Kamer hadden beloofd grotendeels ook niet uit de verf was gekomen. Ook daar was de top van de Belastingdienst al maanden van op de hoogte.

Het raderwerk van de fiscus rammelt

Het computersysteem van de Belastingdienst piept en kraakt al jaren, maar er zijn nu zoveel onderdelen van de machine gevallen dat het einde in zicht lijkt. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Hoe computerproblemen kabinetsplannen in gevaar brengen

De aanhoudende ict-problemen bij de Belastingdienst dreigen de overheid vleugellam te maken op fiscaal gebied. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.