Problemen bij VUmc in volle hevigheid terug

Het VU medisch centrum is opnieuw in een crisis beland. Nog geen drie maanden nadat de inspectie het verscherpt toezicht op het ziekenhuis heeft opgeheven, zijn de problemen in volle hevigheid terug: voor longoperaties worden patiënten naar andere ziekenhuizen gestuurd.

Het VUmc in Amsterdam Beeld anp
Het VUmc in AmsterdamBeeld anp

De nieuwe raad van bestuur, onder leiding van Fred Plukker, heeft niet kunnen voorkomen dat de problemen zijn blijven voortwoekeren. In het ziekenhuis heerst nog altijd een angstcultuur en achter de schermen zijn de conflicten tussen de medisch specialisten niet opgehouden. Dat stellen meerdere bronnen binnen het ziekenhuis onafhankelijk van elkaar tegen de Volkskrant.

De longartsen van het VUmc hebben nu unaniem besloten hun longpatiënten niet meer door te sturen voor operaties bij de longchirurgen. Deze week hebben de voorlopig laatste longoperaties plaatsgevonden. De artsen van het academisch ziekenhuis vinden dat de veiligheid van hun patiënten in gevaar is, omdat er onvoldoende opererende longchirurgen zijn.

Niets bekend
Een woordvoerder van de raad van bestuur erkent dat de capaciteit tekort schiet en dat er meer patiënten dan normaal voor operaties worden doorgestuurd naar het AMC en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. 'Maar er is geen sprake van dat de hele afdeling stil ligt.' Van een collectieve afspraak van de longartsen om niet meer door te verwijzen naar de chirurgieafdeling van hun eigen ziekenhuis is de woordvoerder 'niets bekend'.

Negen maanden geleden werd de afdeling longchirurgie ook al gesloten. Toen stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg het ziekenhuis onder verscherpt toezicht. Nadat begin maart de longoperaties weer waren begonnen, werd het toezicht opgeheven.

Handelwijze
Het tekort aan opererende longchirurgen heeft volgens insiders te maken met de handelwijze van de nieuwe raad van bestuur. Zij besloten de in ere herstelde klokkenluider Rick Paul terug te halen in het ziekenhuis, maar draalden daar vervolgens maandenlang mee. Pas afgelopen april kwam hij daadwerkelijk terug. Hij mag echter nog altijd niet opereren, omdat het ziekenhuis hem heeft gedwongen eerst lange gesprekssessies te houden onder leiding van een psycholoog om 'draagvlak' te creëren.

Hierdoor liep de werkdruk en de spanning bij de andere longchirurgen hoog op. Bovendien opereerde een andere longchirurg inmiddels ook al geen longpatiënten meer, omdat hij had geweigerd nog langer met Rick Paul samen te werken.

Eén longchirurg
Een derde longchirurg, Koen Hartemink, besloot onlangs over te stappen naar het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis omdat de spanningen hem teveel werden. Daarmee bleef er nog één jonge longchirurg over - te weinig voor de vaak gecompliceerde longpatiënten.

In het VUmc braken bijna anderhalf jaar geleden grote conflicten uit nadat de gerenommeerde longchirurg Rick Paul een verdacht sterfgeval had gemeld bij de inspectie. Die melding werd hem intern zo kwalijk genomen, dat hij op non-actief werd gesteld. Later werd een tweede klokkenluider, hoogleraar Piet Postmus, met ontslag bedreigd.

Uiteindelijk liep de zaak zo hoog op dat twee van de drie bestuurders moesten opstappen en het ziekenhuis een half jaar onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg werd gesteld.

De inspectie was donderdag niet in staat een reactie te geven op de sluiting van de afdeling longchirurgie. 'Maar een zorginstelling die onder verscherpt toezicht heeft gestaan, blijven we in de periode daarna natuurlijk heel intensief volgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden