Probleemwijken kunnen leren van derde wereld

DEN HAAG (ANP) - Veel steden in Afrika en Zuidoost-Azië kampen al jaren met dezelfde problemen als de Nederlandse achterstandswijken. Deze wijken kunnen daarom leren van de maatregelen die steden in niet-westerse landen nemen.

Dat heeft minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie maandag gezegd. ,,Bij ons staan dezelfde vraagstukken op de agenda. Deze steden hebben expertise ontwikkeld. Ons voordeel is dat wij nu van hen kunnen leren'', zegt zij.

Tussen de Nederlandse probleemwijken en veel steden in Afrika en Zuidoost-Azië lopen verschillende parallellen, zoals een relatief jonge bevolking. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar jongeren de aflopen weken voor veel overlast zorgden, is 40 procent van de bewoners onder dan 24, zegt Vogelaar.

Microkredieten

In Afrika hebben landen veel ervaring opgedaan met kleine geldleningen aan startende ondernemers. Doel van deze zogeheten microkredieten is mensen uit de armoede te trekken door hen een eigen bedrijfje te laten starten.

In Nederland kan deze aanpak ook werken om onder andere allochtone vrouwen uit hun isolement te halen. Het ministerie van Economische Zaken gaat daarom microkredieten inzetten, waarbij mensen in probleemwijken voorrang krijgen.

Andere voorbeelden waarin Nederland kan leren van de aanpak van niet-westerse landen, zijn de sloop en nieuwbouw van huizen, en wapenbezit onder scholieren. ,,In een land als Zuid-Afrika zijn wapens op school al lang een kwestie. Wij kunnen leren van hun aanpak'', stelt Vogelaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden