Probleemloos

'Mooie vakantie, vonden jullie niet', vroeg ik mijn versufte gezin in de auto. Met 800 kilometer achter de kiezen namen we de laatste bocht en reden onze straat in....

Jan Brauer

De eerste keer waren we op kerstavond met een gevaarlijk knallende en rokende auto het dorpsplein van het rustieke Moezelplaatsje opgereden, op zoek naar ons huisje. Vastgelopen versnellingbak, de laatste vijf kilometer kon alleen in de één. De zomer daarna hinderde een verstopte benzineleiding het vlotte verloop in het Engelse landschap. Met name heuvel op ging het stotterend, op het laatst slechts in slakkengang. Terug in Vlissingen konden we niet meer op eigen kracht van de ferry de wal op.

Serieuzer leed bracht die roekeloze tegenligger in de heuvels van Wales. De smalle weggetjes daar noodzaken dat je bij het passeren allebei even de berm in moet. Ik schrok, reageerde snel en schoot de berm in, hij ook. Ik de verkeerde, namelijk zoals in Nederland correct zou zijn. Baf. Goeie reflex dus, maar op de verkeerde plaats.

Niets van dat alles nu. Probleemloos een paar duizend kilometer over autowegen en hobbelige zandweggetjes in de auto van schoonpa, die iets meer ruimte bood. De eigen middenklasser was thuis voor de deur blijven staan. Hield ook de dieven op afstand. Maar toen we ons huis naderden, stond hij er niet. Gejat? Binnen lag de verklaring: een briefje van de politie: 'Uw auto is afgesleept, nadat hij is aangereden door een grasmaaier.'

Een grasmaaier? Verwarring alom. De buurman was wel een fanatiek tuinier, maar. . . De overbuurvrouw en bracht uitkomst. Een grote grasmaaier van de gemeente was over de verkeersdrempel gehobbeld. Daarbij waren zijn maaiarmen opengeklapt, zodat hij te breed werd om te passeren. Bleef dus haken aan de achterkant van mijn auto, maakte een slag en drukte zich met gespreide armen en volle gewicht tegen de auto. Met recht indrukwekkend, zo illustreerde de door haar gemaakte polaroid: de auto met kapotte ramen en over de hele breedte fors ingedeukt.

Nee, dit keer geen pech onderweg!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden