‘Probleem van Den Haag is Den Haag’

Sinds zes maanden is D66’er Alexander Pechtold (39) minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. In die korte periode deed hij geregeld van zich spreken....

25 april 2005: Pechtold pleit voor legalisering van softdrugs. Zolang dat niet mogelijk is zou de verkoop ervan naar zogenaamde ‘wietboulevards’ buiten de gemeenten verbannen moeten worden. Dat staat haaks op het kabinetsbeleid. In een spoeddebat enkele dagen later buigt Pechtold het hoofd. Zijn opmerkingen waren voor de langere termijn bedoeld.

23 juni 2005: Pechtold keert zich tegen de ‘virtuele slotgracht’ om steden, een plan van de hoofdcommissarissen van politie om iedereen die een stad binnenkomt nauwlettend te controleren via camera’s en het traceren van mobiele telefoons. Het komt hem op een verwijt van VVD-minister Remkes (Binnenlandse Zaken) te staan.

3 september 2005: In een interview met Trouw haalt Pechtold opnieuw fel uit naar de inperking van de burgerlijke vrijheden onder het mom van terreurbestrijding. ‘Die grondrechten hebben we door de eeuwen per centimeter bevochten, maar nu geven we ze per meter weg.’ Ook hekelt hij ‘het gekakel’ over islamitische terreur omdat dat iedereen met een hoofddoekje of baard verdacht maakt. De ministers Remkes en Donner (Justitie) nemen afstand van de suggestie dat de vrijheid van burgers ten onrechte wordt beknot.

4 oktober 2005: Voor het Genootschap van Hoofdredacteuren uit Pechtold zijn ontgoocheling over politiek Den Haag. De traagheid, de verkokering, de besluiteloosheid en de politici die met meel in de mond spreken, het is allemaal nog erger dan hij had verwacht. ‘Het grootste probleem van Den Haag is Den Haag’, laat hij zijn gehoor weten. Pechtold is voornemens ‘een deuk’ in de oude structuren te slaan.

8 oktober 2005: In De Telegraaf stelt Pechtold dat de hypotheekaftrek beperkt moet worden. Ook eist hij de ruimte om publiekelijk met zijn collega’s van mening te verschillen. CDA en VVD reageren geïrriteerd. VVD-minister Hoogervorst (Volksgezondheid) concludeert dat Pechtold zich verveelt. Minister Kamp van Defensie (VVD) zegt: ‘Het grootste probleem voor Pechtold is Pechtold.’ Premier Balkenende berispt de D66’er, die vervolgens in een spoeddebat laat weten dat ook zijn opmerking over de hypotheekaftrek voor de toekomst waren bedoeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.