Probleem met bankrekeningen N-Korea opgelost

Amerikanen blokkeerden rekeningen, die zouden worden gebruikt voor valsemunterij...

AMSTERDAM De Verenigde Staten en Noord-Korea hebben een oplossing gevonden voor de bevroren Noord-Koreaanse bankrekeningen in Macao. Daardoor kon het zespartijenoverleg over Noord-Korea’s nucleaire activiteiten twee uur later in Peking worden hervat onder een gunstiger gesternte.

Onder Amerikaanse druk werd de Noord-Koreaanse bankrekening bij de Banco Delta Asia in Macao in september 2005 geblokkeerd. De Amerikaanse regering vermoedde dat deze bankrekening werd gebruikt in het kader van een grootschalige vervalsing van Amerikaanse dollars door Noord-Korea.

Noord-Korea was zo boos over het blokkeren van deze rekening, waarop een bedrag van 25 miljoen dollar (19 miljoen euro) stond, dat het meer dan een jaar lang weigerde deel te nemen aan het zespartijenoverleg.

Volgens de Amerikaanse onderstaatssecretaris van Financiën Daniel Glaser zijn het de Noord-Koreanen zelf die de oplossing hebben aangedragen. Het bewind in Pyongyang heeft toegezegd dat het geld op de bankrekening uitsluitend zal worden aangewend tot heil van de Noord-Koreaanse bevolking. Op grond van die belofte zullen de Amerikanen het geld laten overmaken naar een Noord-Koreaanse handelsbank die deel uitmaakt van de Bank van China in Peking.

Noord-Korea moet de overboeking nu alleen nog regelen met de autoriteiten in Macao, een semi-autonoom stukje China. Het Amerikaanse ministerie van Financiën handhaaft echter het verbod op transacties met de Banco Delta Asia door Amerikaanse banken; het toezicht op de kleine bank in Macao zou onvoldoende zijn.

‘Nu kunnen we naar het volgende probleem, en er liggen er nog heel wat’, zei de Amerikaanse onderhandelaar bij het zespartijenoverleg, Christopher Hill. De Zuid-Koreaanse onderhandelaar was optimistischer. ‘Er zouden nu geen grote hindernissen meer moeten zijn die de sluiting van Noord-Korea’s nucleaire faciliteiten binnen zestig dagen beletten’, zei Chun Yung-woo.

De zes landen – behalve de VS en Noord-Korea zijn dat Zuid-Korea, Japan, Rusland en gastheer China – hebben op 13 februari afgesproken dat Noord-Korea zijn nucleaire faciliteiten in Yongbyon binnen zes weken sluit en de inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap weer toelaat. In ruil voor het verlies van zijn zwaarwaterreactor en opwerkingsfabriek zou Noord-Korea van de andere partijen olie krijgen voor zijn energievoorziening, plus economische hulp en diplomatieke banden.

Een nieuw probleem kondigde zich maandag echter al aan. Japan zegt dat het ‘onmogelijk’ banden kan aanknopen met Noord-Korea zolang de kwestie van de ontvoerde Japanners niet is opgelost. In de jaren zeventig en tachtig zijn tientallen Japanse burgers ontvoerd naar Noord-Korea, waar ze spionnen-in-spe les moesten geven in de Japanse taal en omgangsvormen.

De Noord-Koreaanse onderhandelaar, Kim Kye Gwan, vroeg zich maandag af of Japan wel over de juiste papieren beschikt om te blijven deelnemen aan het zespartijenoverleg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden