Probiotica

Van uw mond naar uw anus loopt een pijp die aan beide zijden is afgesloten door een kringspier. Die pijp heet uw maagdarmkanaal....

Die bacteriën doen geen kwaad. Ze maken vitamines, en ze vormen samen met de etensresten uw ontlasting. Hoe meer bacteriën, hoe meer en hoe zachter de poep, want bacteriën vormen het natte, zachte deel van de ontlasting. Als u uw bacteriën flink voedert met vezel krijgen ze veel jongen. Die vormen veel zachte poep en dan hoeft u niet te persen.

Sommige mensen maken zich zorgen over de bacteriemaatschappij in hun buik. Ze denken dat er immigranten met de juiste normen en waarden naartoe moeten worden gestuurd. Daarom drinken ze iedere dag een flesje brave darmbacteriën oftewel probiotica. De bedoeling van probiotica is hetzelfde als van antibiotica, namelijk slechte bacteriën verslaan, maar dan zonder de bijwerkingen. Werkt dat?

Bij patiënten met acute alvleesklierontsteking werkte het averechts. We weten sinds woensdag dat die van probiotica dood kunnen gaan. De dokters valt niets te verwijten: ze waren op zoek naar een geneesmiddel voor een levensgevaarlijke en onbehandelbare ziekte, probiotica werkten goed bij ratten en bij gezonde vrijwilligers, en niemand heeft kunnen zien aankomen dat dit zou gebeuren. Maar de doden en hun familieleden hebben voor de medische vooruitgang een zware prijs betaald.

Voor gezonde mensen zijn probiotica niet gevaarlijk, maar zijn ze ergens goed voor? Ik betwijfel dat. Neem Activia van Danone. Volgens de reclame bevordert Activia de stoelgang. Uit experimenten bij mensen is echter nooit gebleken dat je er vaker van gaat poepen, minder hoeft te persen, of dat de ontlasting er zachter van wordt.

Dus schreef ik vorige week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat Activia niet werkt. De directie van Danone heeft mij echter uitgelegd dat hier een misverstand in het spel is. Met claims zoals: ‘Activia bevordert de stoelgang’ bedoelt Activia niet dat het effect heeft op hoe vaak je ontlasting produceert of hoe hard je moet persen of hoe hard of zacht je ontlasting is. Activia claimt alleen dat het ervoor zorgt dat het voedsel sneller door de darmen gaat.

Ik begrijp dat niet. Kunt u helpen?

Vertel mij s.v.p. via www.mkatan.nl wat volgens u ‘bevordert de stoelgang’ betekent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden