Probiotica- onderzoek is wel goed uitgevoerd

De kritiek van Stig Bengmark op de probiotica-studie waarbij opvallend veel patiënten stierven (Voorpagina, 8 maart en Binnenland, 10 maart) was al lang bekend....

De werkelijkheid is dat het document waaruit de Volkskrant citeert, één van de vijf reviews is die al maanden geleden door The Lancet zijn ontvangen. Het tijdschrift publiceerde pas nadat de redactie, op grond van het manuscript en het antwoord op aanvullende vragen, overtuigd was van de wetenschappelijke verantwoording van het onderzoek. Daarbij zijn ook de medisch-ethische aspecten van de studie en de bewerking en interpretatie van de onderzoeksresultaten afgewogen.

De Volkskrant rechtvaardigt de kop van het artikel ‘Felle kritiek onderzoek probiotica’ en plaatsing op pagina 1 met het argument dat het aantal sterfgevallen mogelijk voorkomen kon worden en dat de studie ethisch aanvechtbaar is. De krant acht deze aantijging gegrond omdat Bengmark zei dat er eerst een kleine studie bij mensen gedaan had moeten worden en dat uitgebreid laboratoriumonderzoek nodig is.

Ook stelt hij, dat geen tussenanalyse is verricht en dat hiermee een aantal sterfgevallen voorkomen had kunnen worden. Omdat dit de eerste vraag is die de onderzoeksgroep zich heeft gesteld, zijn de resultaten van de tussenanalyse, waarbij geen verschil bleek te bestaan tussen beide groepen, aan meerdere deskundigen, allen niet betrokken bij het onderzoek, voorgelegd. Ook zij waren, net als de beoordelingscommissie halverwege, van mening dat de studie terecht is voortgezet. Er is een dierproevenstudie gedaan en het product is uitvoerig getest in het laboratorium. Ook zijn drie kleine studies met probiotica gedaan bij mensen. Hieruit bleek geen negatief effect. Over deze onderzoeken is gepubliceerd. Verwijzingen naar deze studies staan ook in The Lancet.

De studie is verder goedgekeurd door alle vijftien erkende medisch-ethische toetsingscommissies van de ziekenhuizen waar het onderzoek plaatsvond. Uit de tussentijdse analyse door een onafhankelijke beoordelingscommissie bleken geen significante verschillen tussen de probiotica- en de controlegroep. Op basis daarvan was er geen andere conclusie mogelijk dan de studie voort te zetten. In andere commentaren naar aanleiding van het onderzoek in vooraanstaande tijdschriften als The British Medical Journal wordt gesproken van een uitzonderlijk initiatief om helderheid te brengen in het ingewikkelde probleem van acute alvleesklierontsteking. De opzet – inhoudelijk en medisch-ethisch – en de conclusies, keuren zij goed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden