Pro-Russische separatisten houden vast aan referendum

Pro-Russische separatisten zien geen heil in het uitstellen van hun referendum, dat aanstaande zondag 11 mei zou moeten plaatsvinden. Ze hebben er 'unaniem mee ingestemd' het referendum over meer autonomie door te laten gaan. Dat melden Russische persbureaus.

Een pro-Russische separatist patrouilleert bij het spoor van Slavjansk. Beeld getty

De Russische president Vladimir Poetin had separatisten in het oosten van Oekraïne gisteren opgeroepen hun referendum uit te stellen. Eerst zouden er voorwaarden moeten worden geschapen voor een ordentelijke volksraadpleging. Bovendien moesten eerst alle operaties tegen de separatisten in het zuiden en oosten van het land worden gestaakt, aldus Poetin.

De separatisten in het oosten van Oekraïne willen zich afscheiden van Oekraïne en aansluiten bij Rusland. Door het referendum willen zij aantonen dat een meerderheid van de inwoners in het oosten daar achter staat. Ze geven geen gehoor aan de oproep van Poetin en willen het referendum gewoon laten doorgaan.

'Onverantwoorde politiek'
Volgens Poetin maken de ontwikkelingen in Oekraïne duidelijk waar 'onverantwoorde politiek' toe leidt. Gewapend nationalisme steekt de kop op in Europa, zo reageerde hij vandaag in het Kremlin.

De president pleit voor een 'gelijkwaardige dialoog' tussen Kiev en de separatisten. Dit is volgens Poetin de enige manier om de situatie te de-escaleren.

De Europese Unie heeft vandaag gezegd dat het referendum niet plaats zou mogen vinden omdat het geen enkele democratische legitimiteit heeft.

'NAVO en Pentagon verstrekken desinformatie'

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er 15.000 Oekraïense troepen langs de grens met Rusland gestationeerd. De NAVO en het Pentagon zouden de internationale gemeenschap voorzien van 'desinformatie' over de ontwikkelingen in het gebied.

President Vladimir Poetin van Rusland. Beeld afp

Gisteren zei Poetin dat hij troepen langs de Oekraïense grens terugtrekt. Rusland zou daar zeker 40.000 man hebben samengetrokken. NAVO-kopstukken stelden vandaag dat daarvan nog niets is te zien. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zei dat NAVO-chef Rasmussen stekeblind is als hij die terugtrekking niet waarneemt.


Pro-Russische activist even buiten Slavjansk. Beeld getty
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.