Pro-Russische rebellen zinnen op tegenaanval

De pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne mogen zich dan goeddeels hebben teruggetrokken in de stad Donetsk, ze zijn niet van plan te wachten tot de Oekraïense troepen de stad hebben omsingeld. Dat heeft Aleksandr Borodaj, een van de leiders van de pro-Russische opstand, gezegd.

AMSTERDAM - 'We bereiden ons niet voor op een beleg. We bereiden ons voor op actie, op de tegenaanval', zei Borodaj in een vraaggesprek met de Russische website Gazeta.ru.


De zelfbenoemde premier van de door de rebellen uitgeroepen 'Volksrepubliek Donetsk' is op bezoek in Moskou, juist op het moment dat de rebellen hun bolwerk Slavjansk en een aantal andere steden hebben moeten prijsgeven aan de Oekraïense troepen.


Na het besluit Slavjansk op te geven trokken honderden, mogelijk zelfs duizenden pro-Russische strijders naar Donetsk. Daarbij wisten ze tanks en pantserwagens mee te nemen.


Daardoor zijn de rebellen volgens Borodaj nu in staat in de tegenaanval te gaan. De rebellen zijn bang dat het Oekraïense leger Donetsk en Loehansk van de buitenwereld zal afsluiten. Volgens de Russische militair expert Sergej Michejev hoopt Kiev de bevolking van de stad op die manier op te zetten tegen de rebellen, zodat die uiteindelijk besluiten zich terug te trekken of in te stemmen met onderhandelingen.


Andere deskundigen betwijfelen echter of Kiev voldoende militairen heeft om zowel Donetsk (900 duizend inwoners) als Loehansk (460 duizend inwoners) af te grendelen. Zelfs de blokkade van Slavjansk (ongeveer 100 duizend inwoners) bleek niet waterdicht. Tot nog toe zijn de Oekraïense troepen er ook niet in geslaagd de grens met Rusland te verzegelen, zodat er nog steeds wapens en vrijwilligers kunnen worden binnengesmokkeld.


De val van Slavjansk, dat drie maanden lang het militaire bolwerk van de rebellen was, heeft flinke onenigheid in het pro-Russische kamp veroorzaakt. De ultra-nationalistische Russische politicoloog en televisiepresentator Sergej Koerginjan beschuldigde de militaire commandant van de rebellen, Igor Strelkov, ervan dat hij Slavjansk zonder slag of stoot had laten innemen. 'Wie heeft hem een veilige aftocht geboden?', vroeg Koerginjan zich af. Volgens hem was er geen enkele noodzaak Slavjansk op te geven, omdat de rebellen voldoende wapens uit Ruland hadden gekregen.


Hij herinnerde eraan dat de uit Rusland afkomstige Strelkov, die eigenlijk Igor Girkin heet, had gezworen desnoods te zullen sterven in Slavjansk. 'Een eed is een eed!', zei Koerginjan, die Strelkov afdeed als een 'kletsmajoor' en een 'leunstoelgeneraal'.


In de Volksrepubliek Donetsk (DNR) is dat vloeken in de kerk. Strelkov wordt in DNR-kringen als een held vereerd. Borodaj reageerde furieus op de uitlatingen van Koerginjan, die momenteel in Donetsk is. Hij opperde dat Strelkov maatregelen moet nemen tegen iemand die 'in oorlogstijd' dergelijke uitspraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden