Pro-Russische rebellen verwerpen bestand

De pro-Russische rebellen hebben in het oosten van Oekraïne een nieuw offensief ingezet. Rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko liet vrijdag weten dat de rebellen geen pogingen meer zullen doen om over een bestand te praten met de Oekraïense regering.

Bert Lanting
null Beeld epa
Beeld epa

De president van de opstandige Volksrepubliek Donetsk kondigde aan dat zijn troepen zullen oprukken tot de grenzen van de provincie Donetsk. 'Maar als ik nog een bedreiging uit een andere kant zie, zullen we die uitschakelen', zei Zachartsjenko.

De rebellenleider zei verder dat het bestand dat de twee partijen september vorig jaar overeenkwamen, niet meer van kracht is. Hij verwees naar de beschieting van een trolleybus in Donetsk, afgelopen donderdag, waarbij dertien mensen om het leven kwamen.

'Na deze tragedie heb ik het bevel gegeven voortaan geen krijgsgevangenen meer te maken. We hebben geen behoefte aan verdere gevangenenruilen', zei Zachartsjenko, die de schuld voor de beschieting bij Kiev legde. 'Wij zijn in staat om jullie eenheden te verdrijven van onze steden, zodat er een einde komt aan de beschietingen.'

De rebellen namen eerder deze week na maandenlange strijd de luchthaven van Donetsk in, maar het lijkt erop dat zij vastbesloten zijn verder op te rukken naar het westen. Volgens Oekraiense bronnen hebben de rebellen een offensief ingezet om een aantal plaatsen ten westen van Donetsk in handen te krijgen. Tegelijkertijd zouden ze ook naar de zuidelijke havenstad Marioepol oprukken.

Zachartsjenko had eerder al aangekondigd dat zijn troepen zouden proberen alle steden te heroveren die zij een half jaar geleden moesten prijsgeven, zoals Marioepol, Kramatorsk en Slavjansk. Vooral die laatste plaats is van groot symbolisch belang voor de rebellen: het was de eerste stad die zij vorig jaar geheel onder controle kregen.

Ook in de omgeving van Loehansk, de op een na grootste stad die de rebellen in handen hebben, is de strijd weer opgelaaid. 'Kiev kan zich niet op vijf fronten tegelijk verdedigen', zei Zachartsjenko tegen een Russisch persbureau. 'We vallen nu volgens ons plan aan.'

De Russische president Poetin zei dat de 'misdadige bevelen' van de regering in Kiev tot het oplaaien van de gevechten hadden geleid. In ieder geval voorspelt de situatie weinig goeds voor de pogingen van Frankrijk en Duitsland een nieuw staakt-het-vuren te bereiken. In het kader daarvan was eerder deze week juist afgesproken dat beide partijen hun zware artillerie en tanks uit een dertig kilometer brede bufferzone zouden terugtrekken.

De rebellen hebben volgens Kiev en de NAVO de afgelopen weken grote hoeveelheden tanks, artillerie, pantserwagens en geavanceerde luchtdoelsystemen uit Rusland gekregen. Moskou spreekt dat tegen.

Militairen naar MH17

Enkele Nederlandse militairen gaan eind volgende week naar Charkov in het oosten van Oekraïne om te kijken of er nog persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de ramp met het Maleisische vliegtuig zijn ingeleverd. Het toestel werd vorig jaar juli neergeschoten. Ook willen ze met de lokale autoriteiten de laatste stand van zaken rond vlucht MH17 bespreken. Als het veilig genoeg is, gaat het kleine Defensieteam ook naar de rampplek om een 'nog kleine hoeveelheid' stoffelijke resten op te halen. Als dat lukt, worden die naar verwachting op zaterdag 7 februari naar Nederland overgevlogen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden