Pro-deoadvocaten stelselmatig onderbetaald: zaken kosten vaak meer tijd dan gedacht

Advocaten zijn in de praktijk veel meer tijd kwijt aan hun pro-deozaken dan waarvoor ze vergoed krijgen. Dat concludeert een commissie die onderzoek heeft gedaan naar de gemiddelde tijd die advocaten in de gesubsidieerde rechtsbijstand aan zaken besteden. Volgens de commissie vertoont het stelsel 'ernstig achterstallig onderhoud'.

Advocaten protesteren tegen bezuinigingen in 2013. Beeld anp
Advocaten protesteren tegen bezuinigingen in 2013.Beeld anp

Advocaten krijgen per zaak punten. Die punten zouden in theorie moeten corresponderen met het aantal uren dat zij aan een zaak werken. Maar in de praktijk kosten zaken meer tijd, onder meer doordat cliënten veeleisender zijn en zaken complexer zijn geworden door nieuwe regelgeving. Als de advocaten een vergoeding zouden krijgen voor de uren die zij daadwerkelijk aan een zaak besteden, dan kost dat per jaar 125 miljoen euro extra, becijferde de commissie.

Redelijk inkomen

Het kabinet liet eerder al eens weten dat een netto-inkomen op ambtenarenschaal 12 (ongeveer 3500 tot ruim 5000 euro) een redelijk inkomen is voor advocaten die vooral gesubsidieerde rechtsbijstand verlenen. De commissie concludeert nu dat een inkomen op dat niveau 'bij lange na niet haalbaar is'.

De onafhankelijke commissie, onder leiding van president Herman van der Meer van het gerechtshof Amsterdam, kreeg als voorwaarde mee dat haar voorstellen niet mogen leiden tot een verhoging van de uitgaven. Dat blijkt echter niet mogelijk 'als de advocaten ook nog redelijk betaald moeten krijgen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden