Prix de P. voor Cees D.

Nog niet eens gebouwd en nu al een prijs! Er heerst enig ongeloof op het kantoor van architect Cees Dam en partners in Amsterdam....

Wat heet. De Prix de P., woensdagavond feestelijk uitgereikt in theater Zeebelt in Den Haag, is de smerigste aller prijzen, hekelt de schandvlekken in de stad, wordt onderstreept met de afkorting P., hetgeen voor paardelul staat (jargon voor een lange baksteen). Nadat in voorgaande jaren al de droefstemmende bebouwing aan de Zwolseweg in Scheveningen is bekroond, de nieuwe Tweede Kamer en de dubieuze mode van de kunststofkozijnen, is nu heel Scheveningen in de ban gedaan. Liefst wil de jury een bord voor de badplaats zetten met daarop de tekst 'Volgende Badplaats: Knokke'.

De kop van Jut heet dit keer Cees Dam. Hoewel zijn appartementencomplex 'Leonardo da Vinci' nog voltooid moet worden, weet de jury nu al dat dàt geen aanwinst zal zijn voor het Gevers Deynootplein. En dat terwijl er 'naar deze lokatie met veel interessante mogelijkheden zowaar een stedebouwkundig vooronderzoek is gepleegd dat het model van de klassieke badplaats belichaamde'. Op dat plein staat al het verhaspelde Kurhaus, hangt de crisissfeer van de Zwolsestraat en bevindt zich een nieuwe multiplex bioscoop 'als een verstild bruistablet'. Daar komt dan nog de Damwand, pardon Leonardo da Vinci, bij.

Krijgen de welgestelden die deze appartementen betrekken uitzicht op zee? Nee.

Kleine troost: dat heeft vrijwel niemand in Scheveningen. De zee is in deze Haagse strafkolonie weggemoffeld achter diagonale passages, patat-paviljoens, parkeerdekken en ander bouwgeweld. Dam, zo zegt de jury in haar rapport, heeft echter de suggestie van de zee opgeroepen. Leonardo da Vinci is een strook villa's, waar de golfslag in de meanderende façade terugkeert.

'We hebben er hartelijk om gelachen', antwoordt Dam. De lach van een boer met kiespijn. Omdat de voorzitter van de P.-jury Carel Weeber was, sneert Dam: 'Heeft de voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten niks beters te doen? Laat hij maar eens naar zijn eigen gebouwen kijken! Zijn die zo geweldig?'

'De wand van Dam' meet 120 meter, bevat twee torens van respectievelijk 80 en 60 meter hoog en is volgens de architect helemaal niet tegen de bioscoop aangeplakt, zoals de jury stelt. 'De bioscoop was gewoon eerder klaar. Trouwens, de schoonheidscommissie heeft het project goedgekeurd.'

Uitzicht op zee hebben de bewoners van de onderste etages inderdaad niet. Die kijken uit 'op de troep' van de overkant. 'Nou ja, die twee blokken van Bakema voor het Kurhaus zijn niet zo mooi.' En over Scheveningen in het algemeen? Dam: 'Ja kijk, je kunt het niet vergelijken met Deauville of Brighton. Je moet werken met wat je aantreft. Het had natuurlijk altijd beter gekund.'Jaap Huisman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden