Privé

OOK ALS je niet in God gelooft, heb je een derde oog nodig dat een welwillende blik werpt op je persoonlijk leven en het voorziet van een objectief keurmerk....

Stephan Sanders

Eén van de mooiste zinnen van Gerard Reve: 'Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.'

Vandaar dat zelfs de netste mensen hun persoonlijke wel en wee in de krant gooien, onder het kopje 'persoonlijke annonces.' Dat zus-en-me-zo zich verloofd hebben, dat grootvaar na een moedig gedragen lijden overleden en de dochter geboren is.

Ik ben erg vóór dit soort mededelingen. Lekker bemoeien, zodat het land een stadsplantsoentje wordt, waar nieuwtjes de ronde doen.

Gisteren las ik: 'Geadopteerd op 7 mei 2000, Gui Lot, te Hefei, geboren 23-8-1996', gevolgd door de namen van het adoptie-echtpaar. Wat een leuke ouders, die dat rafelige, altijd lichtgegeneerde adoptiebegin met zo'n officiële klaroenstoot afkondigen.

Maar hou het wel algemeen. Details zijn link. Gruwelijk voorbeeld: 'Een stukje van een brug was in de slokdarm van de prins geschoten, en werd hem bijna fataal, zo bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst'.

Dus: een wassende stroom publieke aankondigingen, en tegelijkertijd een diep verlangen naar privacy. Er was al een brief-, telefoon- en telegraafgeheim, en nu komt er een ook een e-mail-geheim bij. De AH weet wat u koopt en dat beangstigt haar beste klanten, dezelfde trouwens die gisteren nog triomfantelijk in de krant lieten zetten: 'Heden gescheiden!'.

Slecht en gemeen is wat ze over je zeggen. Da's privé.

Goed en persoonlijk wat je zelf schrijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden