Privéleven Bos en Linschoten werd onderzocht

De informatiebureaus Mariëndijk en Goderie van Groen blijken in 2002 onderzoek te hebben gedaan naar het privéleven van PvdA'er Wouter Bos en VVD'er Robin Linschoten. Ook de LPF-politici Harry Wijnschenk en Cor Eberhard werden door de bureaus onder de loep genomen.

ANP

Dat blijkt uit stukken die HP/De Tijd in handen heeft en dinsdag heeft gepubliceerd. De opdrachtgevers voor de onderzoeken van destijds zijn onbekend.

Bos was acht jaar geleden staatssecretaris van Financiën. Goderie van Groen uit Amersfoort bekeek zijn familieverbanden en privégegevens. Vlak daarna werd ook opdracht gegeven om de financiële situatie uit te zoeken van Linschoten, die toen al Kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) was. In de aanloop naar de verkiezingen in 2002 werd ook onderzoek gedaan naar de latere Tweede Kamerleden Wijnschenk en Eberhard.

Michel Kraay

De gepubliceerde stukken en memo's komen uit het archief van Michel Kraay, die bij de twee particuliere bureaus heeft gewerkt. Kraay werd een jaar later gearresteerd op verdenking van oplichting en deelname aan een criminele organisatie. Uiteindelijk werd hij veroordeeld voor het verzamelen van vertrouwelijke gegevens van personen en bedrijven.

Het is gebruikelijk dat de veiligheidsdienst onderzoek doet naar de achtergrond van mensen die in het kabinet komen.

Wouter Bos (ANP) Beeld
Wouter Bos (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden