Privébeelden opgedoken bij vijftigste sterfdag koningin Wilhelmina

Een bijzondere glimp op het late leven van koningin Wilhelmina, die vandaag vijftig jaar geleden overleed. Ze plukt samen met hofdame L. H. de Beaufort margrieten in de tuin van Paleis Het Loo in Apeldoorn, haar lievelingsbloemen.

Redactie
Koningin Wilhelmina met hofdame L. H. de Beaufort. Beeld Beeld en Geluid
Koningin Wilhelmina met hofdame L. H. de Beaufort.Beeld Beeld en Geluid

Het beeld komt uit onlangs opgedoken filmopnamen van de vorstin. Ze maken deel uit van de tentoonstelling Wilhelmina's Levensavond, de stille jaren op Het Loo die haar kleindochter prinses Margriet vandaag in Paleis Het Loo opent.

De privébeelden zijn afkomstig uit de nalatenschap van het echtpaar Thijs en Sophie de Booy, die het particulier secretariaat van Wilhelmina verzorgden. Op de beelden is te zien hoe ze vrolijk door haar tuin rijdt op een fiets, een ongebruikelijk vervoermiddel voor leden van de koninklijke familie in die tijd.

Voor het eerst zijn er ook kleuropnamen te zien van de besloten begrafenis van Wilhelmina. Vanuit een kamer in het paleis is de koninklijke uitvaart opgenomen, met een witte lijkkoets en acht paarden getooid met witte pluimen. Ook is Wilhelmina te zien in haar ponykar, waarmee ze er tot op hoge leeftijd op uittrok.

Na haar troonsafstand in 1948 leidde Wilhelmina een teruggetrokken leven. 'Mijn seniorenflatje', noemde Wilhelmina de twee kleine kamers die ze betrok in het paleis. Ze wilde als een gewone burger van haar oude dag genieten. Na vijftig jaar regeren genoot ze van een bescheiden uitzicht op een tuin waar haar honden konden spelen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden