Privé-oorlog in weekend van de tolerantie

Tijdens de Gay Pride – thema: tolerantie – vochten organisator De Haan en ex-wethouder Huffnagel een privé-oorlogje uit om een tapvergunning....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Op de feestelijk gekleurde boten van de tiende Amsterdamse Gay Pride leek zaterdag alles pais en vree.

Achter de schermen is evenwel een venijnige strijd ontbrand tussen organisator Siep de Haan en Frits Huffnagel, tot voor kort wethouder van Financiën van de hoofdstad. De VVD’er wil De Haan vervolgen wegens laster en smaad.

Daags voor de Gay Pride, die dit keer in het teken stond van tolerantie, heeft een horeca-exploitant aangifte gedaan tegen Huffnagel. Uit het proces-verbaal: ‘Vuile smerige NSB’er hoorde ik Frits Huffnagel tegen mij roepen.’

Het voorval, ’s nachts voor de deur van enkele gaybars nabij het Rembrandtplein, kwam De Haan ter ore, die er vervolgens een persbericht over verspreidde.

Direct daarop kreeg hij een brief van advocaat Oscar Hammerstein, onder meer bekend door zijn inzet voor de LPF. Huffnagel heeft de strafpleiter ingeschakeld om De Haan voor de rechter te krijgen.

Uit de brief van Hammerstein blijkt dat het conflict direct verband houdt met de vergunningen voor de straatfeesten van de Gay Pride. Tegen de zin van De Haan en de bij zijn stichting Gay Business Amsterdam (GBA) aangesloten horeca-ondernemers kreeg het stamcafé van Huffnagel toestemming voor een podium en straattap op het Rembrandtplein. De Haan verloor een rechtszaak daarover.

Hammerstein: ‘De uitbater van café Entre Nous, aangesloten bij stichting GBA, gaf uiting van zijn ongenoegen met de uitspraak van de rechter door de Hitlergroet te brengen aan cliënt Huffnagel en de heer Braakhuis (exploitant van Huffnagels stamcafé) en hen toe te voegen dat zij een stelletje landverraders waren. Daarop werd hem door het gezelschap van Huffnagel toegevoegd dat hij zelf een NSB’er en een landverrader was.’

Huffnagel heeft dus wel gescholden, maar is volgens zijn advocaat niet begonnen.

Voor de 350 duizend toeschouwers van de optocht door de Prinsengracht leek er geen vuiltje aan de lucht. Verkleed als lichtmatroos was de voormalige wethouder prominent aanwezig op een van de eerste van in totaal 65 boten.

Hij voer pal achter de schuit van Sjoerd Kooistra, de roemruchte horecatycoon, die het halve gaydistrict in de Reguliersdwarsstraat bezit en die tot voor kort nog op de huid werd gezeten door het gemeentebestuur van Amsterdam, waarin Huffnagel toen nog zitting had.

De goed zichtbare aanwezigheid van Kooistra – hij stond naast een groot confettikanon, omringd door schaars geklede opvarenden, maar zelf in keurig streepjeshemd – deed menig toeschouwer de wenkbrauwen fronsen.

De strijd tussen Huffnagel en De Haan zette zich voor de goede verstaander ’s avonds voort rondom hun elkaar beconcurrerende podia, op het Rembrandtplein en langs de Amstel.

Het stamcafé van Huffnagel had onder anderen een imitator van André Hazes ingehuurd en draaide onverwacht tevens veel oude opnamen van de twintig jaar geleden in Nederland beroemde zangeres Vanessa.

’s Avonds sloegen De Haan en zijn partners onverbiddelijk toe. Na een optreden van Imca Marina (’Olé olé, iedereen zingt met tante Imca mee’) verscheen ‘de supersensatie’ na een afwezigheid van vijftien jaar weer live als zangeres op het podium: Vanessa, alias Connie Breukhoven, ‘de enige diva van Nederland’.

Ze straalde als vanouds, en de Gay Pride had plots niets meer weg van een exclusief homo-event.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden