Privé-detectives registreren zich voor beter imago

Particuliere rechercheurs doen pogingen hun imago te verbeteren. Een openbaar register voor privé-onderzoekers en beveiligingsadviseurs en een gedragscode moet 'het kaf van het koren scheiden'....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Alleen onderzoekers die de gedragscode onderschrijven en enige jaren werkervaring hebben, zijn welkom in de kaartenbakken van de stichting Nederlandse Registers voor Onderzoekers en Beveiligingsadviseurs (NEROB). De stichting is opgericht door de Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB) en de Vereniging Beveiligingsmanagers Nederland (VBN). Ingeschreven personen mogen van de NEROB de titel registeronderzoeker (RO) of registerbeveiligingsadviseur (RBA) voeren.

De toetredingseisen zijn niet bijzonder hoog, geeft NEROB-voorzitter W. Hendriks toe. 'Voorlopig moeten we het zo maar doen', aldus de oud-officier van justitie.

Registratie kan de onderzoeksbranche veel voordelen opleveren, denkt het NEROB-bestuur. Bestuurder G. Slooters: 'Jusititie en politie zouden sneller gegevens over bijvoorbeeld ongevallen of diefstal kunnen verstrekken als de vraag daarom afkomstig is van geregistreerde onderzoekers. Zo kan bijvoorbeeld voor verzekeraars de schade snel worden beperkt.'

Volgens de voorzitter van de World Association of Detectives, P. Stuto ontworstelen particuliere rechercheurs zich langzaam aan een 'slecht imago van vergrootglas, regenjas en duistere werkmethoden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden