Privatisering Ziektewet is 'ongepast'

De privatisering van de Ziektewet is in strijd met het Europees Sociaal Handvest. De privatisering is bovendien 'ongepast' om het ziekteverzuim terug te dringen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Europees Sociaal Handvest is een internationaal verdrag van de Raad van Europa, dat de naleving van fundamentele sociale rechten garandeert in de Europese landen die het verdrag hebben geratificeerd.

Het comité vindt dat de bescherming van zieke werknemers niet meer is gewaarborgd nu er geen uitkeringskassen meer zijn. Sinds 1 maart 1996 moet elk bedrijf zelf de wettelijke uitkering aan zieke werknemers verzorgen, te weten 70 procent van het loon. Als de CAO uitbetaling van het volledige loon voorschrijft, is de werkgever daarvoor verantwoordelijk.

'Door het risico van de uitkering bij ziekte te koppelen aan het bedrijf knaagt de maatregel aan de letter en geest van sociale zekerheid en dat is niet conform het verdrag', aldus de controlerende deskundigen.

Ook de instelling van het onafhankelijke College van toezicht sociale verzekeringen (Ctsv) op 1 januari 1995 is volgens de deskundigen in strijd met het Europees Sociaal Handvest. Volgens hun uitleg van het handvest moeten ook sociale partners zijn betrokken bij de uitvoering van de sociale zekerheid en het toezicht daarop.

Met de privatisering wil het kabinet-Kok het ziekteverzuim terugdringen. Het idee daarachter is dat de werkgever beter op het verzuim en op de arbeidsomstandigheden zal letten als hij zelf verantwoordelijk is voor uitbetaling van de uitkering. Het comité van deskundigen vindt deze redenering 'ongepast'.

De vakcentrale FNV vraagt naar aanleiding van het rapport een parlementair onderzoek naar de privatisering van de Ziektewet. De vakcentrale vindt het 'ongehoord' dat de privatisering niet is getoetst aan het Europees Sociaal Handvest. Bij het parlementair onderzoek wil de FNV ook keuringen van sollicitanten, een effect van de privatisering, aan de kaak stellen.

De FNV was overigens zelf voorstander van een gedeeltelijke privatisering van de Ziektewet. In plaats van een jaar lang zou de werkgever een halfjaar de uitkering moeten verzorgen. 'Maar ook dan zou het kabinet de wet hebben moeten toetsen aan het handvest', zegt FNV-bestuurder sociale zekerheid A. Jongerius.

Het ministerie van Sociale Zaken zegt niet te malen om het rapport. 'Het handvest schrijft wel solidariteit voor, maar niet hoe die geregeld moet zijn. Wij vinden dat de solidariteit is vastgelegd in de wet. Die schrijft het niveau van de uitkering voor', zegt een woordvoerder.

In september rondt het ministerie zijn weerwoord op het rapport af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden