Privatisering veiligheid is ramp voor Afghanistan

WASHINGTON - Geld dat de Amerikaanse regering besteedt aan beveiligingstaken in Afghanistan, uitgevoerd door particuliere ondernemingen, vloeit ook naar Afghaanse bendeleiders en de Taliban. Het gebrek aan controle op de particuliere beveiligers, waar miljarden dollars mee gemoeid zijn, heeft 'rampzalige gevolgen'.

ANP
Een vrouw in Kabul. Beeld
Een vrouw in Kabul.

Dit stelde donderdag de Amerikaanse senaatscommissie voor de strijdkrachten in een onderzoeksrapport. Ze eist 'onmiddellijke en agressieve stappen' om dit een halt toe te roepen.

Macht aan plaatstelijke krijgsheren
' Ons steunen op particuliere beveiligers in Afghanistan heeft te vaak macht gegeven aan plaatselijke krijgsheren en manipulanten die buiten de controle van de Afghaanse regering vallen en die actie ondernemen tegen de belangen van de coalitie', aldus commissievoorzitter Carl Levin. 'Dit bedreigt de veiligheid van onze troepen en brengt het succes van de missie in gevaar', waarschuwde hij. Zijn commissie nam meer dan 125 contracten van het Amerikaanse ministerie van Defensie uit de jaren 2007-2009 onder de loep.

Volgens een voorzichtige schatting werken zeker 26.000 mensen in Afghanistan in de particuliere beveiliging. De meesten zijn Afghanen en 90 procent van hen werkt voor de Amerikaanse regering of bedrijven die Washington heeft ingeschakeld. Zo heeft bijvoorbeeld de luchtmacht beveiligers voor een Afghaanse luchtmachtbasis geworven bij de firma ArmorGroup, een dochteronderneming van een Brits bedrijf, G4S. ArmorGroup huurde via Afghaanse krijgsheren beveiligers in, onder wie sympathisanten van de Taliban.

Mr. White
Ook doen de Amerikanen zaken in beveiliging met een figuur die zo berucht is dat hij de bijnaam Mr. White kreeg, naar een personage uit de gewelddadige film Reservoir Dogs. Mr. White is ook een vooraanstaand geldschieter van de Taliban en heeft bijeenkomsten gehad met Talibancommandanten die bermbommen leggen.

Een woordvoerder van beveiligingsbedrijven, Doug Brooks, zei volgens de BBC dat ze moeilijke keuzes moeten maken met wie ze in zee gaan. 'Je kan lokale mensen inschakelen die ook voor een plaatselijke krijgsheer werken, of mensen uit en ander deel van het land huren die daar dan onmiddellijk doelwit worden. Je hebt daar zo niet zo veel keus', zei Brooks. De beveiligers, ook betrokken bij de bescherming van NAVO-konvooien, moeten zorgen voor veiligheid. Soms wordt dat gerealiseerd door belagers zoals de Taliban om te kopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden