Privatisering stroomsector bron van onzekerheid

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen plannen van minister Jorritsma voor privatisering van de elektriciteitssector. Verwarring alom...

De Tweede Kamer wil meer garanties van VVD-minister Jorritsma van Economische Zaken voor ze instemt met verdergaande privatisering van de elektriciteitsvoorziening. De Kamer is geschrokken van de crisis in Californië en wil honderd procent zekerheid dat in Nederland stroomtekorten uitblijven.

De PvdA is nu tegen de verkoop van lokale en regionale netwerken. 'Voorlopig niet', zegt woordvoerder F. Crone. Oppositiepartijen CDA en GroenLinks waren al langer tegen. Jorritsma overlegt donderdag met de Kamer.

De minister overweegt de 49 procent van de aandelen in de elektriciteitsnetwerken te verkopen om deze bedrijven voor te bereiden op Europese concurrentie. Als dat goed gaat, wil ze na 2003 de netwerken helemaal van de hand doen.

De PvdA wil wel de verkoop van distributiebedrijven toestaan, mits die volledig worden losgekoppeld van de netwerken. 'Eerst moet de navelstreng tussen moeder en dochter worden losgesneden', zegt Crone. Die handelspoot zou zich dan wel vrijelijk op de Europese elektriciteitsmarkt kunnen begeven.

Om Californische toestanden te voorkomen eisen PvdA en VVD bovendien versterkte controle en beter toezicht. 'Wij willen elke twee jaar een rapport over de capaciteit en de behoefte', zegt VVD'er H. Voûte.

Beide partijen willen de Dienst Toezichthouder Energie (DTE). Dat moet een waakhond met autoriteit worden. De VVD pleit bovendien voor een onafhankelijk klachtenloket, waar burgers en bedrijven terecht kunnen.

Jorritsma en de VVD streven ernaar de liberalisering en privatisering van de elektriciteit te versnellen. Californische toestanden zijn volgens hen niet mogelijk omdat in Nederland de hele operatie veel beter is geregeld.

De tekorten in de Amerikaanse staat zijn ontstaan door strenge milieu- en bouwvoorschirften, zodat er in tien jaar niets is bijgebouwd en door een maximum prijs in te stellen, waardoor de distributeurs de gestegen kosten niet konden doorberekenen aan hun klanten en failliet dreigen te gaan.

Nederland en West-Europa kennen momenteel overcapaciteit, zodat tekorten niet waarschijnlijk zijn. Het netwerk wordt bovendien nog met 25 procent vergroot. Toch is de PvdA bang dat op de lange termijn wel tekorten ontstaan, als de buurlanden hun milieuvervuilende installaties hebben gesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden