'Private redding bank Monte Paschi mislukt: mogelijk grijpt Italië vandaag in'

Volgens Italiaanse media is de noodlijdende Monte dei Paschi-bank er niet in geslaagd een interventie door de Italiaanse overheid te voorkomen. De Italiaanse regering neemt daarom mogelijk vandaag al een besluit over een redding door de staat.

Beeld reuters

Ook persbureau Reuters en Financial Times melden op basis van bronnen dat het reddingsplan met private investeerders is mislukt. Het aandelenplan waarmee de oudste bank ter wereld zijn kapitaalprobleem wilde oplossen heeft tot op heden slechts een kleine 2 miljard euro opgeleverd, waarmee het doel van 5 miljard euro mijlenver weg blijft. Woensdag bleek al dat het geld bij Monte dei Paschi sneller opraakt dan eerder werd gedacht.

Het aandelenplan liep stuk op de weigering van het staatsfonds van Qatar om mee te doen. Daarmee viel de basis onder een privaat reddingsplan weg.

Minstens 50 procent

Volgens de Italiaanse krant La Stampa praat de Italiaanse regering donderdagavond over een mogelijke nationalisering. Volgens ingewijden zou de overheid hierbij een belang van minstens 50 procent in de noodlijdende bank nemen.

De uitwerking van het definitieve plan kan volgens zakenkrant Il Sole 24 Ore nog maanden op zich laten wachten. In de tussentijd kan Monte dei Paschi met staatsgaranties overeind worden gehouden, aldus de krant.

De stad ís de bank - dus wat als de bank omvalt?

De 'Monte' zit in de haarvaten van de stad. Duizenden Siënezen hebben er een baan of hebben er op zijn minst hun spaargeld gestald. De computers op de basisschool, het jazzfestival: allemaal te danken aan de MPS. Een reportage.

Too big to fail

De eurozone heeft de vrijheid beperkt om staatssteun te geven aan zogeheten systeembanken die te belangrijk zijn om bankroet te gaan (too big to fail). Hiermee moet worden voorkomen dat belastingbetalers blijven opdraaien voor het redden van banken, zogenoemde bail-outs.

Volgens nieuwe Europese regels moeten de partijen die een belang hebben in de bank eerst bloeden: aandeelhouders, obligatiehouders, andere schuldeisers en spaarders met een inleg van meer dan 100 duizend euro. Dat heet de bail-in. Daar doet zich een probleem voor: de MPS heeft tienduizenden kleine obligatiehouders die als pensioenvoorziening hun geld in de bank hebben geïnvesteerd.

De Italiaanse regering mikt op een bail-in systeem waarbij minder strenge regels gelden, zodat kleine obligatiehouders minder zullen bloeden. Minister van Financiën Pier Carlo Padoan zei woensdag tegen het parlement dat particulieren bij een redding door de staat zo veel mogelijk worden ontzien.

Beeld reuters

Bankencrisis Italië is terug van nooit weggeweest

Het Italiaanse referendum duwde de oudste bank ter wereld naar de rand van de afgrond. De gevolgen kunnen zich tot ver buiten die ene bank en Italië uitstrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden