NieuwsNoodhulp culturele sector

Private fondsen schieten cultuursector te hulp in Kickstart Cultuurfonds

De cultuursector krijgt financiële hulp van private fondsen. Het nieuwe Kickstart Cultuurfonds stelt ruim 16 miljoen euro beschikbaar voor instellingen die geen gebruik kunnen maken van de 300 miljoen aan noodsteun die het kabinet eerder verleende.

Michiel Kruijt
TivoliVredenburg in Utrecht. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
TivoliVredenburg in Utrecht.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Het fonds is opgericht door BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zes andere private fondsen, waaronder Stichting Droom en Daad en Fonds 21, hebben zich daarbij aangesloten. Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur zegt het initiatief ook te ondersteunen.

Weliswaar mogen per 1 juli concertzalen, poppodia en theaters meer bezoekers toelaten, maar door de anderhalvemeterregel zijn veel concerten en voorstellingen niet rendabel. Veel musea kampen met datzelfde probleem. Enkele poppodia, waaronder Paradiso in Amsterdam, hebben al een deel van hun personeel ontslagen.

‘De nood is hoog en met ons Kickstart Cultuurfonds kunnen we niet alles oplossen’, zegt Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds en woordvoerder van het Kickstart Cultuurfonds. Met de ruim 16 miljoen euro financiële steun kunnen volgens haar theaters en musea hun gebouwen coronaproof maken en ‘voorstellingen en tentoonstellingen programmeren die niet rendabel genoeg zouden zijn’.

Vanaf 15 juli kunnen theaters, concertzalen, poppodia, musea en producenten hulp aanvragen bij het nieuwe fonds door een plan in te dienen. Naar verwachting kunnen de eerste bijdragen vanaf begin augustus worden toegekend en uitgekeerd.

Vanaf 1 juli versoepelen de regels voor de cultuursector. Wat kunt u zien – en zijn de zalen er blij mee?
Vanaf woensdag mogen bioscopen, concertzalen en theaters meer bezoekers toelaten. Wat is daar de komende tijd te zien? En hoe hebben musea, die al sinds 1 juni veel meer bezoekers mochten ontvangen, hun heropening ervaren?

Freelancemusici ondersteunen door een biertje te drinken
Eindelijk kun je bier drinken én daarmee het gevoel krijgen dat je iets goeds doet. Wie het zaterdag gelanceerde biertje De hoge noot koopt, steunt freelancemusici. En het gaat niet alleen om geld. Op het etiket zit een QR-code waarmee je een optreden van een paar minuten kunt zien. ‘Zo dragen we ook bij aan de bekendheid van die ensembles.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden