Privacy

Wie wint Big Brother 2003?..

Duh! BB is zó passé. Dat was in de tijd dat Endemol nog wist wat het publiek wilde zien. Toch worden vanavond in Paradiso in Amsterdam de Big Brother Awards uitgereikt, aan uitblinkers in het schenden van de privacy.

Grote kanshebber voor een bokaal is minister Donner. Voor de gedistingeerde staatsman is een unieke dubbele nominatie in het leven geroepen 'om recht te doen aan de stroom van voorstellen, suggesties en ideeën van Minister Donner die de privacy schenden en de controle over burgers vergroten'. Zo weigert de minister van Justitie cijfers te verstrekken over het aantal afgetapte telefoongesprekken en is hij verantwoordelijk voor de invoering van de algemene identificatieplicht. Maar ook verruimde Donner de bevoegdheden van de politie om databanken aan te leggen met gegevens over onverdachte personen. Bijvoorbeeld gegevens over surfgedrag. En daar houden internetters niet van, getuige de uitslag van een peiling van online magazine Webwereld.

Nog iets waaraan de online-gemeenschap een broertje dood heeft: spam. Niet verwonderlijk dat Martijn Bevelander is genomineerd. Deze 23-jarige jongen wordt tot ver over de grenzen verdacht van het op grote schaal versturen van ongewenste e-mail.

Ook KPN (doorverkopen van geheime nummers), openbaarvervoerconsortium Translink (plannen voor OV Chipkaart) en de IND (bewaren e-mail werknemers) komen voor een award in aanmerking. De winnaar kan rekenen op internationale faam, want de Big Brother Awards zijn al net zo'n grensoverschrijdend succes als het tv-programma. Meer privacy

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden