Privacy-expert dient klacht in bij politie om vloggende agent

Privacy-expert Rejo Zenger heeft namens burgerrechten-stichting Freedom Inc. een formele klacht ingediend bij de politie tegen de met zijn bodycam vloggende Almeerse wijkagent Jan-Willem Schut. Die heeft volgens Zenger online vertrouwelijke politiegegevens gepubliceerd. Zenger hoopt dat de klacht een intern onderzoek zal veroorzaken naar de manier waarop de politie sinds begin dit jaar bodycams inzet.

Screenshot van een video van Politievlogger Jan-Willem.

Schut, beter bekend als Politievlogger Jan-Willem, was de eerste zogenoemde politievlogger van Nederland. De wijkagent filmt zijn dagelijkse bezigheden en publiceerde deze beelden op Youtube. Sinds mei vorig jaar keken mensen al meer dan veertien miljoen keer naar de video's van de agent uit Almere.

Het leeuwendeel van de beelden filmt Schut met zijn bodycam, een kleine camera die door politieagenten op het lichaam wordt gedragen. Alle politie-eenheden in Nederland zijn sinds begin dit jaar begonnen met verschillende proeven met bodycams. Het idee is dat de bodycams zorgen voor bevordering van de handhaving en hulpverlening en verbetering van de veiligheid en veiligeheidsgevoel van burgers en politie. Schut vertelde afgelopen april aan Metro dat zijn bodycam 'altijd aanstaat'.

Tekst gaat verder onder de foto.

Uit onderzoek van zowel Zenger als NCRV- onderzoeksprogramma De Monitor bleek dat het zeer gemakkelijk is om adresgegevens van betrokken uit de vlogs te achterhalen. Hoewel de gezichten van slachtoffers en omstanders werden geanonimiseerd, worden stemmen niet vervormd en worden straatnaamborden of kentekennummers niet altijd vervaagd. Zo geven omgevingsbeelden genoeg informatie weg om woonadressen te achterhalen.

Hiermee publiceren de vlogs van Schut gevoelige informatie en "lekt" hij politiegegevens, aldus Zenger. Indirect en per ongeluk geeft de politie hiermee adresgegevens op het internet vrij. 'Dat is best heftig als je melding doet van bijvoorbeeld huiselijk geweld. Burgers moeten er vanuit kunnen gaan dat de politie goed omgaat met persoonsgegevens, anders schaadt dat het vertrouwen in de politie.'

De Monitor komt vrijdag met een uitgebreid verhaal over de personen die herleidbaar zijn in de politievlogs. Volgens datajournalist Jerry Vermanen van de KRO-NCRV hadden sommige mensen die ze hadden herleid en aangesproken, absoluut geen idee dat ze zo gemakkelijk herleidbaar waren of dat het incident überhaupt online stond

Nog niet veroordeeld

'Er was hun door politievlogger Jan-Willem niet verteld dat het incident in een vlog zou verschijnen,' stelt Vermanen. 'Soms gaat het om verdachten, die nog niet veroordeeld zijn. Soms gaat het om slachtoffers, waarvan dan door de vlog bekend wordt dat ze de politie hadden gebeld. Dat zou niet moeten kunnen.'

Volgens politiewoordvoerder Lisette van Bale zal de privacyfunctionaris van de regio Midden-Nederland de klacht gaan behandelen. Als er inderdaad slordig om wordt gegaan met politiegegevens in de vlogs van Schut, zal daar volgens van Bale passend naar gehandeld worden.

Zenger hoopt verder dat de politie zijn excuses zal maken naar de betrokkenen, zijn best zal doen om alle vlogs waarin persoonlijke informatie in te vinden is offline te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden